Китай кани наблюдатели от ЕС, за да видят какво е положението с уйгурите

2257
Китай кани наблюдатели от ЕС, за да видят какво е положението с уйгурите
Снимка: Getty Images/Guliver

Наблюдатели от ЕС могат да посещават Синдзян, за да "разберат наистина" ситуацията в северозападния регион, в който Пекин е обвиняван, че извършва широко разпространени нарушения на правата срещу уйгурското население, заяви Китай, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Правозащитните организации казват, че над милион уйгури изнемогват в лагери за политическо превъзпитание, докато кампания за насилствена асимилация е насочена към учени, религиозни лидери и активисти от предимно мюсюлмански малцинствени групи.

САЩ с нова стъпка по въпроса с правата на уйгурите и срещу китайския режим

Конгресът на САЩ утвърди санкции срещу китайски служители заради масовото затваряне на уйгурите, усилвайки натиска и на друг фронт в пр...

Международният натиск е отправен към управляващата комунистическа партия на Китай заради действията й в богатия на ресурси регион, а в понеделник Европейският съюз притисна Китай да пусне независими наблюдатели на Брюксел в Синдзян. По този начин Евросъюзът обвързва правата на човека с бъдещите търговски и инвестиционни сделки с Пекин.

В отговор говорител на външното министерство заяви, че Евросъюзът е "добре дошъл" да посети района, "за да разбере истински ситуацията и да не разчита на слухове".

"ЕС изрази желанието си да посети Синдзян, Китай вече се е съгласил и е готов да се договори", каза Уан Уънбин пред репортери.

Китай отхвърли предишните призиви за предоставяне на свободен достъп до Синдзян и говорителят не потвърди, че на наблюдателите от ЕС ще бъде разрешено да пътуват свободно в региона.

Официален китайски документ показа репресията над уйгурите

Официален китайски документ показва, че членове на уйгурското малцинство в северозападната част на страната са били арестувани масово, ...

Пекин описва своите лагери в Синдзян като центрове за професионално обучение, където се дава образование, за да се извади населението от бедността и да се отстрани ислямският радикализъм.

Китай твърди, че критиките по отношение на Синцзян са политически мотивирани и се основават на лъжи за това какво се случва в огромните съоръжения, които е построил.

През декември Китай покани футболиста на Арсенал Месут Йозил да посети Синдзян и да се убеди сам в ситуацията, след като той осъди отношението към уйгурите и критикува мюсюлманските държави, че не взимат отношение по предполагаемите злоупотреби.

В понеделник американските митници заявиха, че ще забранят на китайски продукти, включително памук, облекла и продукти за коса, от Синдзян заради опасенията, че са произведени с принудителен труд.

Турция официално повдигна въпроса за уйгурите в Китай

Турция осъди остро отношението на Китай към уйгурската мюсюлманска етническа народност като "изключително смущаващо за човечеството" и ...

Във вторник Китай обяви американския ход като „тормоз“ и отхвърли обвиненията в принудителен труд като „пълна измислица“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com