Китай удължи военните учения край Тайван, прави ги "регулярни"

2402
Китай удължи военните учения край Тайван, прави ги "регулярни"
Снимка: Getty Images

Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по море и въздух около Тайван, въпреки че те трябваше да приключат по обяд на 7 август, неделя.

Командването на източната зона на Китайската народноосвободителна армия написа в социалната мрежа Weibo, че днес ще се отработват  нападения срещу подводници и настъпателни действия по море. В понеделник са планирани и бойни стрелби в части от Южнокитайско море и Жълто море.

Китай обяви, че вече ще провежда "регулярни учения" край Тайван и че може да се изпълни "историческата задача за обединението на Китай".

Колко са силни търговските връзки между Китай и Тайван?

Тази седмица икономическото и политическо напрежение между Тайван и Пекин ескалира заради визитата на председателя на камарата на предс...

Пекин започна в четвъртък мащабните учения в шест зони около Тайван – три на север от самоуправляващия се остров и три на юг. Те включват дори изстрелване на балистични ракети по посока Тайванския проток, няколко от които паднаха в японски води. Поводът за действията на Китай е визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица. Комунистическата партия видя посещението като знак, че Вашингтон подкрепя независимостта на Тайван, докато Пекин смята, че демократичният остров е негова територия.

Властите в Тайпе обявиха, че по този начин Китай прави пълна блокада на острова, и се притесниха, че ученията могат да продължат дълго. Все пак е имало и сигнали за частично оттегляне, както съобщава Министерството на транспорта на острова, цитирано от AFP.

Тайван трябва да започне свои собствени учения с бойна стрелба във вторник. Премиерът Су Цън-чан заяви, че Китай "варварски използва военни действия", за да наруши мира в Тайванския проток. "Призоваваме китайското правителство да не парадира с военната си мощ, да показва мускулите си навсякъде и да застрашава мира в региона", каза той пред репортери в неделя.

Продължителна, кървава и много скъпа: ще избухне ли война между Китай и Тайван?

Напрежението между Пекин и Вашингтон се покачва все повече, след като председателката на Камарата на представителите в американския Кон...

За да покажат колко близо са до бреговете на Тайван, китайските военни публикуваха видеоклип на пилот от Военновъздушните сили, който снима от пилотската си кабина крайбрежието и планините на острова. Източното командване сподели и снимка, за която твърди, че е на патрулиращ военен кораб, на чийто фон се вижда бреговата линия на Тайван.

Мащабът и интензивността на китайските учения - както и оттеглянето на Пекин от ключови преговори по въпросите на климата и отбраната - предизвикаха възмущение в Съединените щати и други демократични държави. Експерти твърдят, че ученията са разкрили китайска армия, която е способна да осъществи изтощителна блокада на острова и да попречи на американските сили да се притекат на помощ на Тайпе.

"В някои области НОАК може дори да надмине възможностите на САЩ", заяви пред AFP Грант Нюшам - изследовател в Японския форум за стратегически изследвания и бивш офицер от американските военноморски сили. "Ако битката се ограничи до района непосредствено около Тайван, днешният китайски флот е опасен противник - и ако американците и японците не се намесят по някаква причина, нещата ще бъдат трудни за Тайван“.

ОЩЕ: Индия и САЩ ще проведат общи военни учения край китайската граница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com