Китай затяга примката около острови, на които Тайван поддържа военно присъствие

4274
Китай затяга примката около острови, на които Тайван поддържа военно присъствие
Снимка: Getty Images

Китайската брегова охрана обеща да започне да извършва редовни морски инспекции около контролирания от Тайван остров Кинмен. Нормализирането на морското правоприлагане на Китай около острова ще подкопае контрола на Тайпе върху териториалните му води и ще създаде риск от конфронтации между Пекин и тайванските морски правоприлагащи органи.

Защо е важен остров Кинмен?

Кинмен е контролиран от Тайван остров с голям военен гарнизон, разположен на около 3 километра от брега на Китай. Тайванската администрация за брегова охрана прилага морските закони около Кинмен и по-малките острови.

Още: Шпиони: Тайван засече рекордните осем китайски балона

Инцидент с китайска лодка

Инцидент на 14 февруари, довел до смъртта на двама граждани на Китай, подтикна Китайската брегова охрана да не се подчинява на суверенитета на Тайван във водите около външните му острови. Рибарска лодка на Китай с четирима души навлезе на около километър и половина в тайванските териториални води около Кинмен и се преобърна, след като се сблъска с кораб на морската администрация на Тайван, докато бягаше от инспекция. Тайванската администрация успя да спаси само двама от рибарите, които се върнаха в Китай на 20 февруари.

Още два дни преди това говорителят на Китайската брегова охрана Ган Ю заяви, че администрацията му ще засили правоприлагането и ще провежда редовни инспекции във водите около Кинмен и близкия китайски град Сямън.

Още: САЩ или Китай: кой е по-добре въоръжен?

Пекин се закани на Тайпе

Говорителят на Службата на Китай по въпросите на Тайван Жу Фенглиан отхвърли съществуването на териториални или ограничени води на Тайван и заяви, че Китайската народна република има право да предприеме "по-нататъшни мерки". Тайван ще "понесе последствията", заяви Жу и също така осъди Тайпе за "бруталното отношение към рибарите от континенталната част" и "незачитането на човешкия живот".

На 19 февруари Китайската брегова охрана проведе първата си морска инспекция в контролираните от Тайван води около остров Кинмен, става ясно от анализ за случващото се в региона, изготвен в края на миналата седмица от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). В обзора на тръста са добавени и най-различни препратки към събитията и изказванията на официалните лица.

Миналата седмица служители на Китайската брегова охрана се качиха на тайвански туристически кораб край бреговете на острова. Те останаха на борда около 30 минути, през които провериха маршрута за плаване и регистрацията на кораба. Това е първото качване на тези служители на тайвански кораб в контролирани от Тайван води.

Ден след това кораб за морско наблюдение на Китайската брегова охрана навлезе в териториалните води на Тайван южно от Кинмен и си тръгна час по-късно.

Още: Демонстрация на сила: 33 военни самолета край Тайван

Снимка: Getty Images

Не е само остров Кинмен - Китай засилва инспекциите и другаде

Настъпателното поведение на китайските власти се разпростира и върху други външни острови на Тайван, разположени близо до континенталната част на страната. Три кораба на бреговата охрана на Китай навлязоха в териториалните води около контролираните от Тайван острови Матсу на 21 февруари. Те се намират на 10 км от брега на континенталната част в най-близката си точка и на около 240 км североизточно от остров Кинмен.

Тайванските власти предупредиха, че Китай може да разшири операциите си и в други контролирани от Тайван води. Предполага се, че островите Пенху ще бъдат следващата цел. Те се намират от източната страна на средната линия в пролива между Китай и Тайван, на около 140 км югоизточно от Кинмен. Островите имат стратегическо значение поради силното военно присъствие на Тайван там и способността им да дават възможност за ранно откриване и реагиране на военни дейности на Китайската народна република. Разположението на островите в Тайванския проток ги прави ценен потенциален плацдарм на Китай за бъдещо нахлуване в Тайван.

Още: Китайски ли е Тайван? Ето хилядолетната история на острова

Китай извършва глобални кибератаки

В анализа си ISW посочва още, че Китай извършва глобални кибератаки, за да намали капацитета на държавите от региона да предприемат военни действия срещу Пекин по време на криза. Кибератаките биха могли също така да улеснят действията срещу лица, които се противопоставят на Китайската комунистическа партия.

Американските и чуждестранните партньорски агенции за киберсигурност и разузнаване потвърдиха в съвместна консултация на 7 февруари, че спонсориран от Китай участник в киберзаплахи, известен като Volt Typhoon, е проникнал в организации от критичната инфраструктура в континенталната част на САЩ и в териториите на Щатите. Агенциите, които са автори на документа, оцениха с висока степен на увереност, че целта на Volt Typhoon е била да развие способност за нарушаване на ключови оперативни технологични функции в случай на конфликт със САЩ, като използва достъпа си до информационни технологични среди.

Още: Джо Байдън: САЩ не подкрепят независимостта на Тайван

Впоследствие - в края на февруари - киберкомпанията I-Soon, която има договори с Министерството на обществената сигурност на Китай, Министерството на държавната сигурност и Народноосвободителната армия, изнесе документи, които разкриха допълнителни кибероперации на Китайската комунистическа партия. Целите на операциите включват НАТО, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, Тайван, Южна Корея, Виетнам и Индия. I-Soon също така хаква акаунти в Twitter, за да разкрие самоличността на определени потребители.

Доклад отпреди две седмици на американската фирма за сигурност Trellix също показва значително увеличение на кибератаките срещу Тайван през 24-те часа преди президентските избори, провели се на 13 януари. В доклада се посочва, че кибератаките са били насочени към множество институции като правителствени служби, полицейски управления и финансови институции. Trellix все още преглежда данните, но предполага, че Китай е отговорен. Комунистическата партия в Пекин отхвърли твърдението.

Припомняме, че президентските избори в Тайван спечели Лай Чинг-те от Демократическата партия, който е близък до САЩ и е противник на Китай: Официално: Противник на Пекин печели президентските избори в Тайван.

Още: След президентските избори в Тайван: Китай повтори заплахите си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com