Насилието срещу деца в Сирия достигна рекордни нива

3064
Насилието срещу деца в Сирия достигна рекордни нива
Снимка: Getty images/Guliver

Насилието срещу деца в Сирия е достигнало до безпрецедентни размери през изминалата 2016 г., предупреждават от агенцията на ООН за децата. Според данните на УНИЦЕФ през 2016 г. броят на децата, които са били убити, осакатени или наети като бойци на въоръжени групировки, е достигнал до рекордни размери.

„Размерите на страданието са безпрецедентни. Милиони деца в Сирия са нападани ежедневно, техният живот се е преобърнал с краката нагоре“, заяви Геерт Капеларе, регионален директор на организацията. „Всяко едно дете е изплашено до края на живота си с ужасяващи последствия за неговото здраве, добруване и бъдеще“, каза той от централата на УНИЦЕФ в сирийския град Хомс, цитиран от БГНЕС.

Асад: Бъдещата политическа система на Сирия ще се реши с референдум

Сирийският президент Башар Асад заяви, че бъдещата политическа система на Сирия ще бъде определена с референдум, предаде Ройтерс. Криз...

Според данни на организацията по насилствен път през миналата година живота си са загубили 652 деца, което представлява увеличение с 20% от 2015 г. Сред тях над 250 деца са убити във или около учебно заведение.

Най-малко 850 деца са били наети да се сражават за въоръжени групировки, включително и като екзекутори и атентатори самоубийци. Това представлява почти двойно увеличение в сравнение с 2015 г.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. над 310 000 души са загинали, а други милиони са били принудени да напуснат домовете си. Според УНИЦЕФ в момента над 2,3 млн. сирийски деца живеят като бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак. Други 280 000 пък са принудени да живеят под обсада в различни градове на територията на Сирия, без достъп до храна или лекарства.

Военното положение в страната и тежките условия за живот водят и до това все повече семейства, както в Сирия, така и в бежанските лагери в съседните държави, да омъжват децата си в ранна възраст или да ги принуждават да работят, предупреждават от УНИЦЕФ.

Ясна е новата дата за преговори за решаване на ситуацията в Сирия

Сирийското правителство и опозиционните групировки са поканени да подновят преговорите за мир под егидата на ООН в Женева на 23 март, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com