Назад към корените: В Чувашия искат регионът да се преименува на "Волжка България"

70761
Назад към корените: В Чувашия искат регионът да се преименува на "Волжка България"

Група чувашки учени-историци и писатели, определящи се като "наследници на древнобългарската цивилизация", предлагат Чувашката република да бъде преименувана на "Република Чувашия – Волжка България", предаде агенция Регнум. 

Предложението е изпратено в писмен вид до депутатите и органите на властта. В него се посочва, че възстановяването на историческото име на републиката ще издигне статута на региона и престижа на чувашкия език и култура, ще укрепи националното самосъзнание и ще повиши инвестиционната и туристическа привлекателност на републиката.

Българите в Чикаго са на път да се простят с черквата Св. Иван Рилски

Миналата неделя, 9 септември, литургията в черквата "Св. Иван Рилски" в Чикаго е била изнесена от американския епископ Александър на ру...

В документа се отбелязва, че през 1920 г. чувашката интелигенция е започнала процес по възстановяване на името "Чувашка АСССР - България". Идеолозите на проекта са били подложени на вълни сталинистка репресия, а по-късно - реабилитирани. Според настоящите привърженици ни проекта той трябва да бъде възроден по ред социално-икономически, културни, национални и езикови  процеси, появили се след началото на ХХІ в. в Средното Подволжие. Авторите изразяват загриженост за "плачевното състояние" на чувашката история, език и демография. "За 8 години броят на чувашите в Русия е намалял с 200 000 души, а за последните 25 години общата цифра е 410 000 души. Чувашите като народ се топят и това има пряка връзка с разклатеното историческо самосъзнание. Ние, чувашите, отново трябва да погледнем назад и това ще ни даде сила и вяра в бъдещето", се казва в документа. "Ако Чувашия възстанови историческото си име, ще се увеличи туристическата й привлекателност. Проучвания сочат, че връщането на историческото название на даден град или област повишават интереса към него в сферата на туризма с 20%", гласи изявлението.

"Да напомним - за последен път в публичното пространство на Чувашия "българската тема" е била повдигната през 2010 г. по време на редовната сесия на Държавния съвет на републиката, на предишното му свикване. Безпокойство е възникнало заради това, че "българската тема" е създала напрежение с Татарстан", допълват инициаторите.

Официално волжките българи са записани като чуваши. Те са мнозинство във всички окръзи, с изключение на окръзите Шумерля и Алатир, където мнозинство са руснаците. Според преброяването от 2010 г. чувашите са 96,8% от общото население на страната. Останалите основни етнически групи са руснаците, татарите и мордвинците.

Чувашите са народ в Русия от волжко-български произход, основно население на Република Чувашия. Те са преки потомци на прабългарското племе сувари, което през 7-8 век заедно с други български племена се заселва в Поволжието. По вероизповедание те са православни християни. Християнството е възприето през 18 век под влияние на руснаците. Има отделни групи сред тях, които са езичници-тангристи или мюсюлмани.

Езикът на чувашите официално е наречен чувашки, въпреки че е по-правилно да се нарича булгарски .Някои специалисти го определят като най-близък до древния хунски език.

В наши дни чувашите населяват основно райони в Чувашия, Татарстан, Башкортостан, Тюменска област, Московска област, Самарска обаст, Уляновска област, Оренбургска област и Казахстан.

Автор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com