Нетаняху иска пряко избиране на премиера от народа

1128
Нетаняху иска пряко избиране на премиера от народа
Снимка: правителствена пресслужба

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху вече не търси правителство, което разчита на външната подкрепа на партията Раам (Обединен арабски списък), заяви той на пресконференция, съобщи „Джерусалем пост”.

Нетаняху вече не вижда никакъв шанс да сформира правителство, въпреки че все още възнамерява да запази мандата си за съставяне на правителство, който приключва на 4 май, казаха негови сътрудници.

Вместо това той ще търси директни избори за премиер, които ще се случат, ако Ямина го подкрепи, каза Нетаняху.

"Нямаме нужда от Раам" , каза той. „Трябва ни преки избори, за да сформираме правителство.”

На въпрос дали той осъжда многократните атаки срещу Раам от ръководителя на Религиозната ционистка партия Безалел Смотрич, Нетаняху отказа коментар, което ядоса депутатите от Раам.

„Нетаняху знае адреса ни, ако иска да сформира правителство“, каза депутатът от Раам Саид Алхароми пред „Джерусалем пост”. „Той знае, че трябва да ги ограничи.“

Запитан за възможността друга висша фигура на Ликуд, като председателя на Кнесета Ярив Левин, да формира правителство с него на ротационен принцип като министър-председател, Нетаняху каза, че това „ще пренебрегне волята на един милион избиратели, които гласуваха, казвайки: Ликуд, воден от Нетаняху. "

Сътрудниците на Нетаняху заявиха, че той ще посвети останалата част от мандата си на атакуване и „извеждане“ на лидера на Ямина Нафтали Бенет, който се очаква да направи опит за изграждане на коалиция с лидера на Йеш Атид Яир Лапид след края на мандата на Нетаняху.

Нетаняху получи мандат за формиране на ново правителство на Израел

Премиерът Бенямин Нетаняху получи от президента на Израел мандат за формиране на ново правителство на Израел след избори, които не излъ...

На пресконференцията Нетаняху обвини Бенет, че е предотвратил формирането на дясно правителство „поради личната му амбиция да бъде министър-председател със седем мандата“.

Ямина искаше да има дясно правителство, но провеждането на пети избори за малко повече от две години не беше опция, заяви ръководителят на фракцията на Ямина Айелет Шакед на конференцията.

Нетаняху се срещна във вторник със Смотрич и го прикани да подкрепи законопроекта за директни избори за министър-председател, внесен от дерутат от партията Шас.

Лапид осъди призива на Нетаняху за директни избори, като го нарече "тактика за забавяне" и че Израел не се нуждае от нови избори.

Лапид се сблъска с критики от лагера срещу Нетаняху във вторник от страна на депутат, който го обвини, че не е финализирал сделка с Бенет. Разликите между Лапид и Бенет остават широки по отношение на състава на бъдещото правителство, начина на разпределяне на портфейлите и кой от тях трябва да получи следващия мандат за съставяне на правителство от президента Рувен Ривлин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com