"Няма помощ, няма нищо": Как светът изолира и забрави опустошената след земетресенията Сирия?

3051
"Няма помощ, няма нищо": Как светът изолира и забрави опустошената след земетресенията Сирия?
Снимка: Getty Images

С обширен репортаж, озаглавен "Няма палатки, няма помощ, няма нищо", ВВС разказва как седмица след трусовете в Турция и Сирия  ситуацията във втората страна е изключително тежка. Причините - режимът на Башар ал Асад, рискове и проблеми на границите. Именно на границата с Турция е разположен един от палатковите лагери, където хиляди спасители с кучета и парамедици не спират да търсят оцелели, докато от сирийска страна цари пълна тишина, личи ясно и от репортажа

Съединените щати призоваха всички страни в конфликта в Сирия да предоставят незабавно хуманитарна помощ на нуждаещите се.

"Трябва да се разреши всякаква хуманитарна помощ да се придвижва през всички гранични пунктове", казва говорител на съвета по сигурността към Белия дом.

Докато в Турция все още търсят затрупани под развалините и имаше данни за извадени 180 часа след бедствието, в Сирия мащабът му все още не е известен. Според представителя на Върховния комисариат за бежанците за Сирия Сиванка Данапала без дом може да са останали до 5.3 млн. души. "Това е огромен брой, и то сред население, засегнато от масово разселване."

ОЩЕ: В Турция са издадени стотици заповеди за арест на строителите на сградите

Само в провинция Идлиб половината от населението, между 3.5 и 4 млн. души, са вътрешно разселени бежанци от други провинции. 

"Ограничената международна реакция задълбочи усещането, че са изоставени, и гнева на милионите хора, блокирани в Идлиб", пише "Уолстрийт джърнъл", цитирани от "Дневник". 

По-голямата част от над 5300 жертви в Сирия са в районите под контрола на бунтовниците от радикалната организация "Хайят тахрир аш Шам", в чиято основа е бившият клон на "Ал Кайда" в Сирия. Макар и да се разграничават от глобалната джихадитска организация, на която бяха верни, правителствата остават предпазливи в работата с тях. ХТШ от своя страна опитва да смекчава имиджа както пред международната общност, така и пред жителите в подконтролните територии.

Тъкмо нея обвини говорител на ООН, според когото имало проблеми с одобряването на "камиони с помощи" на границата между Турция и Сирия. Пред "Ройтерс" източник от ХТШ обяснява, че няма да разрешава доставки през териториите на режима, защото това означава "режимът да се възползва от ситуацията, за да покаже, че помага".

Асад от своя страна заяви при визита на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в Дамаск, че страната му приема идеята да се вкарват помощи за северозападната част на страната през повече пропускателни пунктове. Досега се използваше само един и той зависи от одобрението на Съвета за сигурност на ООН. За подновяването на това разрешение се гласува веднъж на шест месеца, а Русия, която има право на вето в съвета, го дава само за един - Баб ал Хауа (Сирия възприема механизма за внасяне на помощи без одобрение като нарушен суверенитет). Турция даде още миналата седмица индикации, че е готова да приеме използването на още два пропускателни пункта, но и за тях Съветът за сигурност трябва да даде съгласието си.

В резултат до снощи в провинция Идлиб бяха влезли едва 14 камиона. Само за организирането на първия конвой бяха необходими четири дни. Днес до пункта достигнаха и 7 камиона от Катар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия