Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова Зеландия: Смъртта на 26-годишен мъж от миокардит е свързана с ковид ваксината на Pfizer

20 декември 2021, 17:15 часа • 5841 прочитания

Властите на Нова Зеландия заявиха днес, че има връзка между смъртта на 26-годишен мъж и ваксината срещу COVID-19 на Pfizer Inс. Мъжът е получил миокардит след поставена първа доза от препарата, съобщи Ройтерс.

Смъртта е втората в Нова Зеландия, свързана с известен, но рядък страничен ефект от ваксината, след като през август здравните власти съобщиха, че жена е починала след ваксиниране.

„С наличната в момента информация бордът прецени, че миокардитът вероятно се дължи на ваксинацията“, се казва в изявление на независим борд за наблюдение на безопасността на ваксините срещу COVID-19.

Мъжът, който почина в рамките на две седмици след първата си доза, не е потърсил медицински съвет или лечение за симптомите си. Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, което може да ограничи способността на органа да изпомпва кръв и да причини промени в сърдечния ритъм.

Говорител на Pfizer заяви, че компанията е запозната с доклада за смъртта в Нова Зеландия, наблюдава всички съобщения за възможни нежелани реакции и продължава да смята, че съотношението полза - риск от ваксината е положително.

Съветът за безопасност на ваксините в Нова Зеландия съобщи също, че други двама души, включително 13-годишно дете, са починали от възможен миокардит след като са им поставени ваксини. Необходими са повече подробности, преди да се свърже смъртта на детето с ваксината, докато смъртта на мъж на 60 г. е малко вероятно да е  свързана с нея, се посочва в съобщението.

Въпреки редките странични ефекти, съветът за безопасност на ваксините заяви, че ползите от ваксинацията значително надвишават рисковете.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес