ООН: 200 000 души ще бъдат разселени заради офанзивата срещу ИД

806
ООН: 200 000 души ще бъдат разселени заради офанзивата срещу ИД
Снимка: Gettyimages.com

Подкрепената от САЩ офанзива за връщането на северния сирийски град Манбидж от ръцете на „Ислямска държава“, може да причини разселването на 20 000 цивилни, а ако продължи – разселените ще станат близо 216 000 души. Това заяви хуманитарната агенция към ООН.

Сирийски бойци от алианса Сирийски демократически сили, са обградили Манбидж от три страни, опитвайки се да притиснат джихадистите в близост до турската граница. В доклад на ООН, организацията предупреждава, че ще има трудности пред цивилните да напуснат контролирания от ИД град. Цивилните имат остра нужда от вода, храна, медикаменти и подслон.

Подкрепените от САЩ сили започват още една офанзива срещу ИД в Сирия

Хиляди от подкрепените от САЩ бойци в Сирия стартират офанзива за завземане на град Манбидж при решаваща атака срещу „Ислямска дъ...

В момента цивилното население, бягащо от сраженията, се отправя на север към близки селища до Джараблус, разположен до турската граница. Друга част от хората вървят на юг по поречието на река Ефрат. Според агенцията, бежанците могат да опитат да достигнат Азаз и Ал Баб, търсейки подкрепата на сирийските бунтовнически сили.

Според ООН водената от сирийската армия офанзива също може да причини разселване. В момента армията и съюзните й милиции се отправят към Табка в опит да завземат провинция Ар Ракка.

И двете офанзиви – и подкрепената от Русия, и подкрепената от САЩ – целят завземането на „столицата“ на ИД, Ар Ракка с цел след това да контролират провинцията. И двете офанзиви се развиват заедно с тази във Фалуджа в Ирак, но се смята, че не са координирани.

Говорителят на Сирийските демократически сили съобщи в понеделник, че бойци на ИД напускат Манбидж при последната офанзива срещу града, при която загинаха 150 бойци от ИД.

Започна операцията за връщане на Фалуджа, ИД екзекутират дезертьори

Крепостта на „Ислямска държава“, град Фалуджа, е заобикалена. Това заяви иракският генерал Хамид ал Малики във видео обръще...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com