ООН се подготвя за най-лошото при турска операция в Сирия

5164
ООН се подготвя за най-лошото при турска операция в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че се "подготвя за най-лошото" в Североизточна Сирия, след като САЩ потвърдиха, че се оттеглят, за да позволят турски военни операции в района.

"Не знаем какво ще се случи, подготвяме се за най-лошото", каза регионалният координатор на ООН по хуманитарната помощ на Сирия Панос Мумцис в Женева. Той подчерта, че има "много въпроси без отговор" относно последствията на операцията. Мумцис добави, че от ООН са "в контакт с всички страни" на място, информира AFP, цитирана от БГНЕС.

Турция с нова военна стъпка спрямо Сирия, САЩ не подкрепят

Турция увеличи броя на военните си по границата със Сирия, съобщиха местните медии, след като президентът на югоизточните ни съседи Ред...

Той обаче изясни, че службата му не е разбрала предварително за решението на САЩ, което на практика изоставя кюрдите - главен съюзник на Вашингтон в дългата битка срещу "Ислямска държава" (ИД).

Междувременно говорителят на турския президент отбеляза, че „Турция няма да позволи на ИД да се върне“, на фона на опасенията, че офанзивата на страната срещу кюрдската милиция в Сирия може да подсили джихадистите. "Турция ще продължи да се бори срещу „Даеш“ и няма да позволи да се върне под каквато и да е форма", каза Ибрахим Калин.

Мумцис коментира, че приоритетите на ООН са да гарантира, че бъдеща турска офанзива няма да доведе до ново изместване, че хуманитарният достъп ще остане безпрепятствен и няма да се налагат ограничения на свободата на движение. ООН има план за действие в извънредни ситуации за справяне с допълнителни цивилни страдания, но "се надява, че няма да бъде използван", каза Мумцис.

Припомняме, че Турция изпрати подкрепления по границата през последните седмици, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че дълго обявяваната офанзива може да "се случи всяка нощ без предупреждение".

Русия: САЩ се опитват да попречат на изкореняването на тероризма в Сирия

Въвеждайки нови санкции, които възпрепятстват доставката на гориво за руските военни в Сирия, САЩ се стремят да попречат на пълното изк...

Коментарите му дойдоха, след като министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу написа по-рано в Twitter, че Турция е „решена да осигури съществуването и сигурността на страната, като изчисти терористите от този регион“. Чавушоглу има предвид кюрдите или Сирийските демократични сили, които имат връзки с кюрдските бойци в Турция и които Анкара счита за терористична организация.

Анкара твърди, че планираната "безопасна зона" в Северна Сирия може да позволи да се върнат до 2 милиона сирийски бежанци. Безопасната зона "ще служи на две цели: да подсигури границите на Турция чрез премахване на терористичните елементи и да позволи на бежанците да се върнат по домовете си", каза още Калин. Той подчерта, че Турция няма „интерес към окупация или промяна на демографията“.

Знаете, в Турция има над 3,6 милиона сирийски бежанци - най-високият брой в света, който се превърна във все по-голям източник на напрежение в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия