Оръжия от Запада, предназначени за умерената опозиция в Сирия, отиват при ИД

2328
Оръжия от Запада, предназначени за умерената опозиция в Сирия, отиват при ИД
Снимка: Gettyimages

Западното оръжие, доставяно на т.нар. умерена опозиция в Сирия, попада в ръцете на бойците от иракското крило на терористите от "Ислямска държава", съобщи BBC, като се позова на британската изследователска група Conflict Armament Research (CAR).

„Досега международната общност беше сляпа и не забелязваше факта, че оръжието се пренасочва в обхванатите от конфликти региони”, заяви представителят на CAR Джеймс Бивън. Членовете на групата работят в неотдавна освободените от ИД райони и събират снимки и видеоматериали, пояснява телевизионният канал, информира БГНЕС.

Бан Ки-мун поиска незабавно спиране на атаките в Алепо

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди въздушните удари и минометния обстрел в сирийския град Алепо и едноименната провинция, кат...

Заедно със своя екип Бивън е бил наскоро в освободения иракски град Каракош, близо до Мосул. При огледа на една от жилищните сгради са открити сандъци за боеприпаси. По серийните номера и номерата на партидите те са успели да установят произхода на оръжието.

Журналистите разказват, че съществена част от откритите от тях въоръжения са получени легално от правителствата на САЩ и Саудитска Арабия от заводи в Източна Европа. Предполага се, че след покупката боеприпасите се изпращат през Турция в зоната на конфликта, където трябва да ги получат „опозиционните групировки”, които са подкрепяни от Вашингтон и Рияд. Но пратките така и не достигат до целта, твърди Бивън - по загадъчен начин боеприпасите се оказват в ръцете на терористите. Особено внимание обръщат изследователите на скоростта, с която оръжието попада в ръцете на ИД – понякога едва два месеца след като то е произведено в оръжейните заводи.

В своето разследване авторите твърдят, че църквата в град Каракош, осквернена от бойците на ИД, е използвана за склад и фабрика за оръжие. На пода са се търкаляли детайли за изготвянето на ракетни снаряди, до тях химикали и написана на ръка инструкция за изработване на експлозиви.

През септември немският журналист Юрген Тоденхофер, който е автор на скандалното интервю с главатаря на терористичната организация „Джабхат Хатах аш Шам” („Джабхат ан Нусра”) обвини САЩ, че снабдява с оръжие и подкрепя радикалните ислямисти. „Абсолютно ясно е, че американците са в течение, че в крана сметка тяхната военна помощ попада при терористите”, разказа Тоденхофер в интервю за RT.

Сирия отхвърли предложението на ООН източно Алепо да стане зона с автономно управление

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, че специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура, който е в Дамаск, е предложил кон...

По-късно руският външен министър Сергей Лавров отбеляза възможните взаимни връзки на САЩ с терористичните групировки, припомня ТАСС. В интервю за BBC World той допусна, че Вашингтон има намерение да използва терористите в рамките на плана за сваляне на президента на Сирия Башар Асад.

На свой ред Държавният департамент на САЩ, Пентагона и други ведомства са правили многократно опровержения, заявявайки, че никога не са оказвали помощ на терористите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com