Още 3 смъртни присъди в Иран, граждани спряха екзекуции с протест пред затвор (ВИДЕО)

1572
Още 3 смъртни присъди в Иран, граждани спряха екзекуции с протест пред затвор (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Още трима протестиращи ирански граждани бяха осъдени на смърт, с което общият брой на най-тежките присъди в Ислямската република във връзка с демонстрациите достигна 17.

Салех Мирхашеми, Маджид Каземи и Ягоб Кордсофла са осъдени за "водене на война срещу Бога" заради предполагаемата им роля в смъртта на трима членове на милицията "Басидж" - една от съставните части на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). Това се е случило по време на протестите в централния ирански град Исфахан, съобщи на 9 януари уебсайтът на съдебната власт Mizan Online, цитиран от радио "Свободна Европа".

Иран осъди на смърт 18-годишно момче и арестува готвач заради рецепта за кюфтета

Ирански съд осъди на смърт арестуван 18-годишен протестиращ за това, че уж е ръководил демонстрации срещу режима в провинция Мазандаран...

Иранският професионален футболист Амир Насър Азадани, друг от обвиняемите по делото, е осъден на 16 години затвор по обвинение в "подпомагане на воденето на война срещу Бога". Случаят му предизвика силна реакция от страна на международната футболна общност, включително изявление на световния профсъюз на професионалните футболисти FIFPRO. От организацията са "шокирани и отвратени" от това, че играчът е получил такова наказание за това, че се е борил за правата на жените и основните свободи в собствената си страна.

Четирима от осъдените на смърт в Иран вече бяха екзекутирани, включително двама мъже през изминалия уикенд. Присъдите на други двама - Мохамед Гобадлу и Мохамад Брогани - бяха потвърдени от Върховния съд на страната.

В ранните часове на 9 януари, след като бе съобщено за предстоящата екзекуция на Гобалду и Брогани, стотици хора се събраха пред затвора Раджаел-Шар в град Кередж, скандирайки антиправителствени лозунги.

По-късно режимът отрече да е планирал екзекуции на протестиращите на 9 януари, но защити издаването на смъртните присъди. В персийскоезичните медии се твърди, че внезапните демонстрации са попречили на режима да обеси арестуваните. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) пише в днешния си доклад, че не може да потвърди дали внезапните демонстрации действително са забавили екзекуциите, но предполагаемият им успех може да насърчи протестните групи да организират още протести пред затворите в страната.

Върховният водач на Иран смени шефа на правоприлагащите органи. Ще нареди ли още повече репресии над граждани?

Иранският върховен лидер Али Хаменей е уволнил бригаден генерал Хосейн Ащари от поста командващ на правоохранителните органи. Това съоб...

След екзекуциите през уикенда правителствата на Германия, Франция, Норвегия и Дания изразиха протест срещу Иран.

Екзекуциите на Сейед Мохамед Хосейни и Мохамед Махди Карам чрез обесване са използване на смъртното наказание като инструмент за потисничество, заяви германският канцлер Олаф Шолц. "Това е ужасяващо. Призоваваме Иран да прекрати изпълнението на смъртните присъди и незабавно да освободи незаконно задържаните", заяви Шолц в Twitter.

След екзекуциите на 7 януари германският министър на външните работи Аналена Баербок привика иранския посланик. Министерствата на външните работи на Франция, Дания и Норвегия също привикаха посланиците на Техеран, както и Европейският съюз. Службата за външна дейност на ЕС (ЕСВД) заяви, че блокът и неговите държави членки са единни в реакцията си срещу действията на Иран.

Иран пусна от затвора носителка на "Оскар", след като от Холивуд поискаха освобождаването ѝ

Иранският режим освободи известната актриса Таране Алидусти близо три седмици след като беше вкарана в затвора заради критики срещу реп...

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан осъди последните екзекуции и смъртни присъди и заяви, че САЩ са заедно с други държави, които настояват за "незабавно прекратяване" на смъртните присъди.

Режимът обвинява западните правителства за размириците и отговаря на протестите с кървави репресии, при които (според правозащитни групи) са загинали над 500 души, а стотици други са ранени. Хиляди са арестувани, включително много протестиращи, както и журналисти, адвокати, активисти. Протестите започнаха в средата на септември след смъртта на Махса Амини - 22-годишна жена от кюрдски произход, арестувана от нравствената полиция заради "небрежно поставен хиджаб".

ОЩЕ: Светът през 2022 година: Протестите в Иран - ще падне ли религиозният режим?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия