Отпадните води от Ивицата Газа заливат Израел

1882
Отпадните води от Ивицата Газа заливат Израел
Снимка: Getty Images/Guliver

Положението на канализацията в Газа е толкова тревожно, че Министерството на здравеопазването на Израел бе принудено да затвори плажа Зиким Бийч в Ашкелон поради фекално замърсяване, идващо от Ивицата Газа.

С намаляващите доставки на електроенергия, които не са в състояние да захранват вече оскъдната инфраструктура за пречистване на отпадните води на Газа, те необработени протичат не само през каналите в Газа, но и до израелските плажове Ашкелон и речното корито Нахал Ханун, съобщи вестник „Джерусалем пост“.

Израел намали доставките на ток за Ивицата Газа

Въпреки предупрежденията за задълбочаващата се хуманитарна криза и евентуално избухване на насилие, в понеделник Израел намали количест...

За да се справи с проблема, представителят на водната служба Барух Нагар заяви, че има планове за изграждане за 3 млн. шекела на тръбопровод за изпомпване на отпадъчните води от Газа в Шдерот за пречистване.Той говори на извънредно заседание на комисията по вътрешни работи и околна среда на Кнесета в сряда, която бе назначена по искане на депутите Шарен Хаскел и Ксения Светлова. Всеки ден отпадните води, изхвърляни от Газа, стигат до Израел по Средиземно море и по Нахал Ханун, което пресича границата на сушата.

Отпадните води замърсяват подпочвените води на Израел, вредят на функциите на инсталацията за обезсоляване в Ашкелон и застрашават здравето на жителите на южната крайбрежна равнина, предупредиха членовете на Кнесета, пише още БГНЕС.

Но кризата с недостига на електричество в Газа, поради която 2-та милиона жители на ивицата имат ток само по четири часа дневно, също така оставя без достатъчно електроенергия за пълноценно функциониране инсталацията за пречистване на отпадни води в Северна Газа.

Дори преди последната електрическа криза, финансираните от Световната банка съоръжения за третиране на отпадни води в Северна Газа така и не беше завършено поради липсата на постоянно електроснабдяване.

Израелската армия застреля рибар в Ивицата Газа

Рибар в Ивицата Газа беше застрелян от израелските военноморски сили, съобщава AFP. Твърденията са, че загиналият е нарушил блокадата н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com