Пелоси посети Ереван, протестиращи поискаха Армения да напусне ОДКС

3284
Пелоси посети Ереван, протестиращи поискаха Армения да напусне ОДКС
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви при посещението си в Ереван намерението на Вашингтон да подкрепи демокрацията в Армения.

„Тук сме, за да кажем, че Съединените щати ще подкрепят демокрацията в Армения. Ние сме до Армения в трудни времена. Когато има борба между демокрацията и автокрацията, Армения е мястото, където можем ясно да видим тези противоречия“, каза Пелоси в Центъра за изкуства Гафесчян.

Осъдиха съпруга на Нанси Пелоси за шофиране в нетрезво състояние

Съпругът на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси беше осъден на пет дни затвор, след като се ...

Пелоси добави, че докато са в Ереван, конгресмените могат „лично остро да осъдят неприемливите действия на Азербайджан, които заплашват мирния процес". По думите ѝ, Вашингтон, като съпредседател на Минската група на ОССЕ, ще насърчава мирното уреждане на проблема, за които няма военни решения. „Съединените щати следят проблема, за президента Байдън и за Конгреса това е приоритет“, каза тя.

Междувременно в Ереван се провеждаше протест за изтеглянето на Армения от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), в която участват много от бившите съветски републики, включително Русия.

Председателят на арменския парламент Ален Симонян изрази надежда, че САЩ ще наложат санкции срещу Азербайджан, за да спрат "експанзионистичното посегателство" на Баку. "Всяка помощ от САЩ е жизненоважна за арменската държавност. Смятаме, че ясните санкции могат да станат друг лост за спиране на експанзионистичните посегателства на Азербайджан и авторитарната война срещу демокрацията", каза Симонян по време на брифинг с Нанси Пелоси.

Бившите съветски републики видяха, че Москва е слаба - готови са да се възползват

Разгромът на руската армия в североизточната украинска област Харков вероятно ще бъде повратна точка в битката на Киев за изхвърляне на...

„Обсъдихме агресията на Азербайджан срещу суверенната територия на Армения на 13 септември. Докладвах, че азербайджанските въоръжени сили са подложили на тежки бомбардировки не само граничните позиции на Армения, но и много населени места и гражданска инфраструктура, в резултат на което има са жертви“, добави Симонян.

След избухването на напрежението по границата между двете страни миналата седмица Ереван съобщи, че са загинали 105 арменски войници, а Баку обяви 71 жертви от азерските военни части.

Симонян каза още, че военно-политическото ръководство на Азербайджан се възползва от факта, че вниманието на международната общност е приковано към Украйна. Политикът изрази благодарност на САЩ за сключването на крехко споразумение за прекратяване на огъня и благодарност на американските власти и конгресмени за тяхната целенасочена оценка на военните действия на Азербайджан.

Сраженията по арменско-азербайджанската граница избухнаха във вторник вечерта, а страните се обвиняват взаимно една друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com