Пхенян фалшифицира популярен южнокорейски уебсайт, за да открадне данни

1364
Пхенян фалшифицира популярен южнокорейски уебсайт, за да открадне данни
Снимка: принтскрийн/YouTube

Северна Корея е създала фалшива версия на Naver - най-големия южнокорейски интернет портал, като част от сложна фишинг атака, целяща събиране на лична информация, съобщи разузнавателната агенция на Сеул.

Една от най-големите южнокорейски технологични компани Naver предлага безброй услуги, включително карти, подобни на тези на Google, финансови услуги, подобни на Apple Pay, и популярни блогове и чат форуми, които се използват ежедневно от много корейци, съобщава АФП.

Националната разузнавателна служба (NIS) на Южна Корея заяви, че Пхенян е създал фишинг сайт, който възпроизвежда главната страница на Naver, включително секциите за новини, търговия и недвижими имоти в реално време.

Сайтът, naverportal.com, е бил създаден, за да хакне идентификаторите и паролите на южнокорейците в Naver, което е дало на Пхенян достъп до ценни лични данни, допълва агенцията.

"Тъй като методите за хакерски атаки на Северна Корея срещу нашия народ стават все по-усъвършенствани, молим хората да бъдат особено бдителни", се казва в изявление на NIS, като се допълва, че са предприети мерки за блокиране на фишинг сайта от южнокорейските потребители.

"Моля, прекратете достъпа до него незабавно, ако забележите страница, която не е стандартен URL адрес на домейна за достъп на Naver", се допълва в съобщението.

Киберсигурността е по-важна от всякога

Време е да поговорим за една друга пандемия, която нанася все по-големи щети през последната година - епидемията от киберпрестъпления. ...

Министерството на външните работи на Сеул обяви също, че е решило да засили сътрудничеството си с Mandiant - американска фирма за киберсигурност и дъщерно дружество на Google, за по-добра реакция на кибернетичните дейности на Северна Корея.

"Северна Корея извършва многопосочни кибератаки като кражба на криптовалута и хакване на чувствителна информация по целия свят", се казва в изявление на министерството.

Тази дейност "не само причинява материални щети на невинни лица и компании, но и представлява сериозна заплаха за глобалната ИТ екосистема като цяло", добави то.

Според Сеул, Токио и Вашингтон Пхенян е откраднал цели 1,7 млрд. долара в криптовалута само през миналата година и поддържа оръжейните си програми отчасти чрез събиране на информация чрез "злонамерени кибердейности".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com