Путин общувал само с адютанти, които не са виждали близките си от две години

28205
Путин общувал само с адютанти, които не са виждали близките си от две години
Снимка: Getty imges

Откакто започна пандемията, всеки, който иска да говори с президента на Русия Владимир Путин, дори тези от неговия кръг, трябва две седмици да бъдат под карантина. Вижте разговорите му с Макрон и Шолц - стои на 15 метра от тях. Той стои в резиденцията си, сега може би е в бункера си. Общува само с адютанти, които не са виждали семействата си от две години. Информацията си получава от ФСБ.

Това заяви в ефира на Нова телевизия журналистът в руската секция на BBC Андрей Захаров. Роден е в Санкт Петербург, а през 2016 г. се мести в Москва. Разследванията му се простират от теми, свързани с личния свят на президента Владимир Путин до руските фабрики за дезинформация. Той е автор и на материала за предполагаемата тайна дъщеря на руския държавен глава. Два пъти е носител на наградата на редакционния съвет на медията за разследване на дейността на фабриката за тролове. Заради разследванията си в Русия официално е включен в списъка на чуждестранните агенти. Затова в края на миналата година решава да напусне страната. От няколко месеца живее в Лондон, откъдето продължава своята журналистическа дейност.

Путин съобщи за положителни промени в преговорите с Украйна

Определени позитивни промени се наблюдават в преговорите между Русия и Украйна, които се водят практически всекидневно. Това заяви руск...

Захаров цитира циркулираща хипотеза, според която Владимир Путин е вярвал, че в Украйна няма да има война, а украинците ще бъдат щастливи и ще посрещнат руснаците с усмивки.

„Смятаме, че тази информация му е давана от ФСБ или другите служби и той наистина е вярвал и гледайки по телевизията, осем години след Крим, че украинците ще посрещнат руските войници с усмивки и затова няма да има война. Може би ФСБ му е давала информацията, която е искал да чуе”, добави той.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО)

„Наричат ме чуждестранен агент, защото това беше направено срещу повече журналисти и по-малко активисти. Официално сме включени в този списък с мотива, че получаваме пари от други държави и извършваме някаква политическа дейност. Но по принцип сме там, защото сме журналисти, в списъка има и медии. Това е нещо като форма на репресия, враг на народа”, посочва Захаров.

Русия дължи на западните банки 120 млрд. долара, които навярно няма да бъдат върнати

Goldman Sachs стана първата голяма западна банка, която излиза от Русия в резултат на атаката над Украйна. Вероятно и други основни фин...

Журналистът разказва, че допреди няколко години разследванията срещу Путин не са били нещо толкова опасно и всички са работили от Русия. Ситуацията обаче се променя след отравянето на опозиционера Алексей Навални. „След като той беше изпратен в затвора, репресиите започнаха. Тогава смятахме, че това е заради изборите за парламент”, подчертава той.

Според Захаров вкарването на Навални в затвора и обявяването на журналисти за чуждестранни агенти е било подготовка за войната. „Сега не мисля, че някой може да стои в Русия и да прави тези разследвания, които ние преди. Всички известни разследващи журналисти избягаха от страната преди войната. Би Би Си, където аз работя и направих разследването за дъщерята на Путин, вече е нежелана организация. Това означава, че ако ти работиш в тази организация, може да бъдеш изпратен в затвора”, обяснява журналистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com