Първи въздушни удари на Израел срещу Ливан от 7 години

3399
Първи въздушни удари на Израел срещу Ливан от 7 години
Снимка: Getty Images

Израелските военновъздушни сили заявиха, че са извършили първите си въздушни удари по съседен Ливан от седем години в четвъртък след втория ден на ракетни обстрели през границата.

"По-рано днес ракети бяха изстреляни от Ливан по израелска територия", написаха в туитър военновъздушните сили. „В отговор ... изтребители удариха местата за изстрелване и инфраструктурата, използвана за терор в Ливан, откъдето бяха изстреляни ракетите. Поразена е и допълнителна цел в района, от който в миналото са изстрелвани ракети."

Израелски самолети редовно нанасят удари по палестински бойни цели в Газа и подозирани като обекти на „Хизбула“ или Иран в Сирия, но за първи път от 2014 г. насам те удариха цели в Ливан, потвърдиха военновъздушните сили.

Ракетен обстрел от Ливан по Израел предизвика ответен огън

Ракетен обстрел от Ливан удари Северен Израел близо до град Кирят Шмона днес, предизвиквайки ответен огън, съобщиха от армията на еврей...

Ливанската телевизия Al-Manar, управлявана от мощната шиитска войнствена групировка „Хизбула“, заяви, че израелските самолети са извършили два удара малко след полунощ в околностите на град Махмудия, на около седем мили от границата. Официалната информационна агенция на Ливан също съобщи за ударите, но предостави малко подробности.

Това беше вторият пореден ден, в който Израел съобщи за ракетен обстрел от Ливан. В сряда бяха изстреляни три ракети, две от които достигнаха Израел и паднаха близо до северния град Кириат Шмона, където четирима души бяха лекувани за „симптоми на стрес“. В отговор на това нападение израелската армия предприе ответен артилерийски обстрел по южен Ливан. Ливанската армия съобщи, че 92 артилерийски снаряда, изстреляни от Израел, са паднали в южен Ливан след ракетния обстрел в сряда.

Размяната на огън дойде, когато хиляди измъчени ливанци отбелязаха първата годишнина от опустошителната експлозия в пристанището в Бейрут, която уби най-малко 214 души и нанесе непоправими щети на психиката на нацията. Тогавашното правителство подаде оставка пред лицето на вълна от народен гняв, но година по -късно, въпреки влошаващия се икономически срив, не беше сформирана заместваща администрация.

Израел многократно предупреждава, че няма да позволи вакуумът в Бейрут да подкопае сигурността на северната му граница. Военните заявиха, че "разглеждат държавата Ливан като отговорна за всички действия, произхождащи от нейната територия, и предупреждават срещу по -нататъшни опити да се навреди на израелските цивилни и суверенитета на Израел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com