Рекорден бюджет за военни разходи одобри японският парламент

793
Рекорден бюджет за военни разходи одобри японският парламент
Снимка: pixabay

Бюджетната комисия на горната камара на японския парламент одобри проектобюджет за следващата фискална година (започваща през април 2023 г.) с рекордните 114,38 трлн. йени (около 870 млрд. долара по текущия обменен курс) на фона на нарастващите военни разходи като част от правителствения план за драстично укрепване на отбранителните способности в рамките на пет години. Това съобщи агенция Киодо.

Окончателното одобрение на бюджета ще се състои днес следобед по време на официална процедура на заседание на горната камара на парламента.

ОЩЕ: Японският парламент прие бюджет с рекордни разходи за отбрана

Япония предоставя безвъзмездна помощ на Украйна от 470 млн. долара

Японските власти решиха да отпуснат 470 млн. долара безвъзмездна помощ на Украйна за енергийни и други нужди и още 30 млн. долара за не...

Основната причина за увеличението на бюджета ще бъде планираното увеличаване на разходите за отбрана. Те ще възлизат на 6,8 трилиона йени (около 51,8 млрд. долара) през фискалната 2023 г., което е 1,25 пъти повече от тази година. От тях 211,3 млрд. йени (около 1,6 млрд. долара) ще бъдат отделени за закупуване на крилати ракети "Томахоук" от САЩ. Очаква се разходите за отбрана да надхвърлят границата от 1% от БВП, която от десетилетия се счита за пределна за това бюджетно перо.

Данъчните приходи се очаква да достигнат рекордните 69,44 трилиона йени (около 529 млрд. долара), а заедно с другите приходи бюджетният дефицит ще бъде 35,62 трилиона йени (около 271 млрд. долара). Дефицитът ще бъде покрит чрез облигации. Въпреки рекордните данъчни приходи високата зависимост на бюджета от дълга ще остане непроменена - 30%. Публичният дълг на Япония вече надвишава БВП почти два пъти.

На 16 декември миналата година правителството одобри актуализирана стратегия за национална сигурност, която предвижда увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2027 г. по модела на НАТО. Министър-председателят Фумио Кишида разпореди бюджетът за отбрана през 2027 г. да бъде финансиран в размер на 8,9 трилиона йени (67,8 млрд. долара). През тази година тези разходи бяха определени на 5,37 трилиона йени (40,9 млрд. долара).

Увеличението на горепосочените разходи е необходимо за изпълнение на плана на Токио за укрепване на отбранителните способности. Япония е обезпокоена от влошаването на ситуацията в областта на сигурността поради развитието на ядрената ракетна програма на Северна Корея, нарастващата сила на Китай и ситуацията около Украйна. С цел укрепване на отбранителните способности стратегията за национална сигурност включва възможността за контраатака в случай на нападение срещу Япония. За тази цел властите планират да увеличат обхвата на съществуващите ракети „Тайп 12“ и да закупят "Томахоук".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com