Русия е категорична, че няма да приеме ядрена Северна Корея

3708
Русия е категорична, че няма да приеме ядрена Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliverc

Русия призова Северна Корея да прекрати ракетните и ядрените си изпитания, а САЩ и Южна Корея да се откажат от провеждането на мащабните съвместни военни учения през декември и да не обтягат без това "взривоопасната обстановка" в региона. Тази позиция беше изразена от постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС.

Според Небензя, в момента е "изключително важно е нито една от засегнатите страни да не прибягва до провокации и да предприема по-нататъшни стъпки, водещи до по-нататъшното ескалиране на напрежението".

Какво означава новият ракетен опит на Северна Корея?

На 28 ноември Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която летеше на по-голяма височина и по-дълго в сравнените с...

Руският дипломат заяви още, че отказва да приеме претенциите на Северна Корея за придобиване на статут за ядрена държава.

"Русия няма да приеме искането на Северна Корея за придобиване на ядрен статут и подкрепя всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, насочени към прекратяването ракетната и ядрената програма на Пхенян в интерес на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", заяви Небензя.

В заключение той сподели още, че предвид развитието на сегашната ситуация "перспективите за нормализиране на положението на Корейския полуостров са все още необозрими".

По-агресивно противопоставяне

Какво забранява КНДР - вижте една подробна класация

Ракетните и ядрените опити на Северна Корея привличат все по-често вниманието на света към последния истински бастион на комунизма. Зат...

Припомняме, че тази нощ СС на ООН проведе спешно заседание след поредния опит с междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея. На него САЩ пак призова всички държави в света да прекъснат дипломатическите си и търговски отношения със Северна Корея. Американската страна призова Китай да прекъсне доставките на петрол за режима в Пхенян. Последната резолюция на Съвета през септември наложи ограничаване на доставките на петрол за Северна Корея. "Пхенян продължава да получава нефтени продукти благодарение на трансфери от кораб на кораб в морето", каза постоянният представител на САЩ в съвета Ники Хейли.

Междувременно, най-големият японски вестник "Йомиури" японското правителство се страхува, че САЩ ще нанесат самосиндикално превантивен удар по Северна Корея заради ракетно-ядрената й програма.Изданието пише, че след провеждането на поредното изпитание на междуконтинентална балистична ракета от КНДР, министър-председателят на Япония Шиндзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп са провели телефонен разговор, в който са се договорили да предприемат съвместни стъпки занапред по усилването на натиска над Пхенян. "Йомиури” обаче подчертава, че в редиците на японското правителство продължава да расте опасението, че САЩ няма да спазят подобно споразумение и ще действат на своя глава. Повод за страховете е и изказването на Тръмп по време на последното му посещение в Япония, когато той заяви, че ще направи всичко да защити американския народ от КНДР, независимо от цената.

Позицията на България

В кратко изявление, МВнР заяви, че "България твърдо се придържа към наложените санкции срещу КНДР по линия на ООН и ЕС като инструмент за оказване на въздействие върху Северна Корея за спазване на нейните международни ангажименти".

Северна Корея с готовност за нов ядрен опит

Представители на Националната разузнавателна служба на Южна Корея съобщиха по време на брифинг в сряда, че има "голяма вероятност" Пхен...

Припомняме, че преди едно денонощие КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета "Хвансон-15", която е прелетяла 950 км по проекция върху повърхността на Земята и се е издигнала на 4475 км височина - над десет пъти повече, отколкото се намира Международната космическа станция, като полетът е продължил 53 минути. Тя падна в морето, в японската икономическа зона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com