Русия и Иран задълбочават военното сътрудничество, иранците с важно искане от Европа

3010
Русия и Иран задълбочават военното сътрудничество, иранците с важно искане от Европа
Снимка: Getty Images

Организаторите на протестите в Иран разпространиха призив към международната общност - и особено към европейските страни - да обявят Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) за терористична организация.

Множество видни протестни групи направиха призива в унисон на 15 януари, на персийски и английски език. Това послание е в съответствие с приоритетите, които организаторите на демонстрациите си поставиха през последните дни, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Осъден на смърт иранец моли от затвора: Искам да видя бебето си за последен път (ВИДЕО)

34-годишният Хасан Фирузи, който току-що е станал баща на момиченце, е арестуван от иранските сили за сигурност на 27 октомври, в разга...

Иранската революционна гвардия е агресивният инструмент, с който режимът на аятолах Али Хаменей брутално репресира протестиращите граждани. Демонстрациите в Ислямската република, които започнаха през септември 2022 г. след смъртта на Махса Амини, продължават, а жертвите вече са най-малко 522. Това гласят последните данни, обявени от базираната в САЩ информационна агенция Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Сред загиналите има 70 непълнолетни и 68 служители на силите за сигурност, съобщава агенцията. Близо 20 000 души са били арестувани, 110 от които по обвинения с потенциал да доведат до смъртна присъда, се казва в доклада. Четирима души вече бяха екзекутирани - действия на режима, които международната общност осъди остро.

Междувременно гражданин на САЩ, задържан в Иран, обяви, че започва гладна стачка, за да привлече вниманието на американския президент Джо Байдън, който да предприеме действия по освобождаването му, предаде Франс прес. "Това, за което моля, господин президент, е през следващите седем дни да отделите само една минутка от времето си, в която да обърнете внимание на мъките на американските заложници в Иран", написа Сиамак Намази в отворено писмо. "Само президентът на САЩ има силата да ни върне у дома, ако реши да се занимава с това", се казва още в писмото му.

Намази, който е бизнесмен от ирански произход, беше задържан в Ислямската република през октомври 2015 г. по обвинения в шпионаж. Баща му - бивш служител на УНИЦЕФ - бе арестуван в Иран, докато се опитваше да освободи сина си, но му бе разрешено да напусне страната през октомври 2022 г.

Писмо на активистка от ирански затвор: Измъчват ни, за да изтръгнат фалшиви самопризнания

Една от най-изявените ирански активистки написа писмо от затвора, в което разкрива как съкилийниците ѝ са измъчвани и принуждавани да п...

Сиамак Намази започва гладната си стачка на годишнината от освобождаването през 2016 г. на петима задържани в Иран американци, които бяха пуснати на свобода във връзка с подписването на иранското ядрено споразумение. През октомври Държавният департамент на САЩ заяви, че прави всичко възможно за освобождаването на задържаните в Иран свои съграждани.

Още един важен акцент изтъкват от ISW в днешния си доклад – сътрудничеството между Иран и Русия продължава да се засилва. Парламентаристът Шахриар Хейдари заяви на 15 януари, че Техеран ще получи неуточнен брой изтребители Су-35 от Москва в началото на следващата персийска календарна година (март 2023 г. - март 2024 г.). Хейдари, който е депутат в парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика, добави, че Иран също така купува системи за противовъздушна отбрана, хеликоптери и ракети.

Придобиването на Су-35 би допринесло за усилията на иранските лидери да разполагат с все по-модерни военновъздушни сили, способни да провеждат "настъпателни" операции и да демонстрират сила в чужбина, пишат от института.

Москва и Техеран също така обсъждат създаването на обща криптовалута (stabelcoin), чиято стойност ще бъде обвързана със златото, според беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Иранският режим ще "наказва сурово" нарушителките на закона за хиджаба

Съдебната власт на Иран е разпоредила на полицията да "наказва сурово" гражданите, които нарушават закона за хиджаба. Това съобщава във...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com