Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Пакистан се договориха за изграждането на „Пакистански поток“

28 май 2021, 20:30 часа • 2276 прочитания

Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов и посланикът на Пакистан Шафкат Али Хан подписаха документ, който ще позволи скоро да започне практическата реализация на проекта за строителството на газопровода „Пакистански поток“.

В съобщението на енергийното министерство се казва, че е извършена огромна по обем работа по подготовката на този протокол. Неговото подписване ще позволи на компаниите във възможно най-скоро време да започнат практическата реализация на проекта. По този начин ще се помогне на Пакистан да укрепи собствената си енергийна сигурност и да увеличи използването на природен газ като екологично чист източник на енергия.

Междуправителственото споразумение за строителството на газопровода „Север – Юг“ е подписано още през 2015 г. Дължината му ще бъде 1,1 хиляди км, а капацитетът – до 12,4 млрд. куб. м газ годишно. Газопроводът трябва да свързва терминалите за получаване на втечнен газ в град Карачи в южната част на Пакистан с град Лахор на север. Там трябва да се построят електроцентрали, работещи с втечнен природен газ.

Тази година Русия и Пакистан решиха да преименуват съвместния си проект на „Пакистански поток“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес