Русия подготвя изтегляне от Сирия?

4064
Русия подготвя изтегляне от Сирия?
Снимка: Getty images/Guliver

Руски войски, бойни самолети и атакуващи хеликоптери са изтеглени от бойното поле в Сирия през последните няколко седмици, в ход, който както Москва твърди, е началото на края на участието на страната в разкъсаната от войната нация, пише американското издание The Washington Times, цитирано от АFP.

Малко над 1100 руски войници и над 20 реактивни бомбардировачи и атакуващи хеликоптери бяха оттеглени от фронтовите позиции в контролирана от режима територия в Сирия, каза руският президент Владимир Путин в петък.

САЩ заявяват намерение да си сътрудничат с де факто всички за мир в Сирия

САЩ ще продължи работата си с ООН и други страни, включително Русия, с цел изработка на политическо решение за конфликта в Сирия. Това ...

"Руската армия ясно демонстрира нарастващия си потенциал и по-добра координация между военните части в борбата с терористите в Сирия", каза той по време на церемония по повод на завършването на военна академия в Москва, предаде руската държавна информационна агенция ТАСС. Руският военен кораб адмирал Есен също така е напуснал Средиземно море и е на път за руската военноморска база на Севастопол, съобщава в ранна емисия ТACC.

Военният кораб е бил базиран в Средиземноморието от март, като част от военната мисия на Москва в Сирия, подкрепяйки правителствени войски, верни на сирийския президент Башар Асад. Иран и Русия са единствените международни съюзници, които подкрепят режима на Асад и усилията му да изкорени антиправителствените фракции, които се борят с Дамаск по време на продължаващата гражданска война в страната.

Ссъобщеното военно изтегляне в Москва от Сирия идва в навечерието на насрочена среща между Путин и президента Доналд Тръмп през следващите седмици, припомнят агенциите.

Агенция Ройтерс от своя страна цитира йорданският говорител на Върховният комисариат на ООН за бежанците Мохамад Хауар, според който броят на прокудените от домовете си хора в Южна Сирия се е увеличил повече от три пъти до 160 000 души при последните боеве. Очакваме през нощта числото им да нарасне, добавя той.

Гутериш обезпокоен от възможността за ескалация на напрежението в Сирия

Увеличаването на напрежението между световните сили може да доведе до "пълна военна ескалация" в Сирия, предупредигенералният секретар ...

Йордански официален източник съобщи по-рано, че в Южна Сирия е договорено спиране на огъня. "Франс прес" също придаде нюанс на новината, като съобщи, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е отправил нов апел за незабавно прекратяване на военните операции в югозападната част на Сирия, където силите на режима продължават настъплението си срещу бунтовническите групи.

Генералният секретар е дълбоко обезпокоен от военната офанзива на сирийската армия в района и от опустошителните ѝ последици за цивилните, посочи в комюнике неговият говорител Стефан Дюжарик Гутериш напомня, че този район е предмет на споразумение за деескалация, сключено през юли 2017 г. в Аман от Йордания, Русия и САЩ, като приканва страните гаранти по споразумението да се придържат към ангажиментите си.

Всички участващи страни трябва незабавно да преустановят нападенията срещу медицински и образователни обекти и да дадат възможност на ООН да възобнови неотложно доставките на хуманитарна помощ, подчертава ръководителят на международната организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com