Русия разреши на свои фирми да снабдяват Иран с ядрено оборудване

6098
Русия разреши на свои фирми да снабдяват Иран с ядрено оборудване
Снимка: Getty

В деня, в който пристигна на официално посещение в Иран, руският президент Владимир Путин вдигна забраната руски фирми да доставят ядрено оборудване в близкоизточната страна. Декретът бе публикуван от Кремъл днес, съобщава Reuters. Той постановява, че руски фирми вече могат да изнасят хардуер и да предоставят финансова и техническа помощ на Иран в разработването на ядрени технологии.

Компаниите ще могат да работят с ирански партньори по централата за обогатяване на уран „Фордо“ и да съдействат за модернизиране на реактора за тежка вода „Арак“. Те ще могат и да провеждат дейности, свързани с износа на ирански обогатен уран в замяна на доставки на суров уран за Техеран.

Асад: За два месеца бомбардировки Русия направи повече от цялата международна коалиция

Руската авиация за два месеца бомбардировки по "Ислямска държава" направи повече, отколкото коалицията начело със САЩ. Сирийската арм...

Решението на Русия идва, след като през юли беше постигнато историческо споразумение между Иран и групата „5+1“ (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия) за ограничаване на ядрената активност на Иран. Близкоизточната държава се ангажира да намали с две трети броя на центрофугите си за обогатяване на уран. Западните държави настояваха за това поради опасения, че Техеран използва материала за създаването на ядрена бомба.

Споразумението задължи Иран да премахне 98% от обогатения уран, да приеме, че санкциите срещу нея могат да бъдат възстановени, ако нарушава договорките и да даде постоянен достъп на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) "където и когато е необходимо".

Посещението на Путин в Иран е първото от осем години насам. Очаква се основа тема на разговор между него и иранските държавници да бъде конфликтът в Сирия.

Припомняме, че през пролетта се заговори за евентуални руски доставки на ракетни системи за Иран. Путин премахна забраната за доставка на ракетните системи С 300, след като Техеран се съгласи на рамково споразумение със световните сили по спорната си ядрена програма.

Иран осъди американски журналист на затвор

Иран осъди задържания журналист от The Washington Post Джейсън Резаян на затвор, без да определи срока на изтърпяване на присъдата. Тов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com