Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия

8654
Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи ТАСС.

По думите му обекти на терористите са били обстреляни с ракети. Към стрелбата са били привлечени кораби от Каспийската флотилия.

Няма да правим компромис със сигурността си, заяви Давутоглу

Турция няма да прави никакви отстъпки в сигурността на своите граници. Това заяви министър-председателят на Турция Ахмт Давутоглу, след...

„Четири военни кораба са произвели 26 пуска на крилати ракети по 11 цели. Всички цели са унищожени, а граждански обекти не са пострадали“, допълни още Шойгу.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че неговият френски колега Франсоа Оланд е предложил алианс между силите на сирийския лидер Башар Асад и опозицията от Свободната сирийска армия.

Припомняме, че на 9 септември стана изветно, че руската подводница "Дмитрий Донской", клас "Тайфун", се е насочила към Средиземно море, в посока крайбрежието на Сирия. Това твърди в свой пост във Facebook арабистът Владимир Чуков, като се позовава на западни източници.

Според Чуков подводницата е тръгнала още на 4 септември, а в Economic Times има снимки от 7 септември, на които се вижда как "Дмитрий Донской" напуска Северодвинск, Архангелска област. По официална информация тя излиза на учение - за борба срещу подводници. По информация на Чуков, подводницата клас "Тайфун", която е и най-голямата, строена някога и единствената останала от този клас, който е разработен от СССР, е придружавана от два бойни кораба. "Дмитрий Донской" пренася 20 балистични ракети с ядрени бойни глави. Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск, казва арабистът. Изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада, пише Чуков, позвавайки се на "арабисти". На 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”. Държавният департамент на САЩ е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”.

Снимка: архив

Ангел Найденов: Пребиваването на Ненчев в МО може да се определи с думата "провал"

Нищо не се е променило. Темата с оставката на Николай Ненчев е актуална и тя е на дневен ред. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Анг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com