Слух: Най-голямата руска ядрена подводница е тръгнала към Сирия

37349
Слух: Най-голямата руска ядрена подводница е тръгнала към Сирия
Снимка: Facebook

Руската подводница "Дмитрий Донской", клас "Тайфун", се е насочила към Средиземно море, в посока крайбрежието на Сирия. Това твърди в свой пост във Facebook арабистът Владимир Чуков, като се позовава на западни източници.

Според Чуков подводницата е тръгнала още на 4 септември, а в Economic Times има снимки от 7 септември, на които се вижда как "Дмитрий Донской" напуска Северодвинск, Архангелска област. По официална информация тя излиза на учение - за борба срещу подводници.

Военното летище в Идлиб падна в ръцете на джихадисти

Джихадистите от Ан Нусра (клона на Ал Кайда в Сирия) са превзели военното летище Абу Зухур в провинция Идлиб, потвърди Дамаск. Бунтовн...

По информация на Чуков, подводницата клас "Тайфун", която е и най-голямата, строена някога и единствената останала от този клас, който е разработен от СССР, е придружавана от два бойни кораба. "Дмитрий Донской" пренася 20 балистични ракети с ядрени бойни глави. Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск, казва арабистът.

Изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада, пише Чуков, позвавайки се на "арабисти".

На 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”. Държавният департамент на САЩ е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”.

Столтенберг взе отношение за информацията за руски военни в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойството си от съобщенията за засилено руско военно присъствие в Сирия, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com