САЩ планират изпреварващи удари по приблизително 20 военни съоръжения в КНДР

4380
САЩ планират изпреварващи удари по приблизително 20 военни съоръжения в КНДР
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за извършване на изпреварващи удари по приблизително 20 военни съоръжения в Северна Корея с бомбардировач „Би – 1Би Ленсър”. Това съобщи американската телевизия NBC.

По сведения на източници, сред които и военни, използването на въпросните военни самолети е ключов елемент от плана. В авиобазата „Андерсън” на тихоокеанския остров Гуам се намират шест от тях. От края на май те са извършили 10 тренировъчни полета, имитиращи нанасянето на подобни удари. Последното учение се е състояло само преди дни, на 7 август, допълва агенця БГНЕС.

ЕС е "дълбоко загрижен" от ескалацията на напрежението на Корейския полуостров

Европейският съюз е дълбоко обезпокоен от ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и призовава КНДР „да се въздържа от...

От Пентагона смятат, че ако САЩ действително решат да атакуват азиатската държава по въздух, то в операцията ще бъдат използвани спътници, безпилотни летателни апарати, изтребители и самолети-разузнавачи. Приоритетните цели са около двадесет площадки за изстрелване на ракети, изпитателни комплекси и прилежащи здания.

Междувременно по-рано официалната севернокорейска информационна агенция излезе със сходна информация, в която се посочваше, че и КНДР се готви да нападне Щатите. Ударът ще е насочен към въпросната авиобаза на остров Гуам и ще се извърши чрез изстрелване на четири ракети още в средата на август. Планът обаче все още не е получил окончателното одобрение на лидера Ким Чен Ун.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин поиска да бъде свикано в четвъртък спешно заседание на Съвета по национална сигурност заради заплахите от страна на КНДР.

„Срещата, в която ще вземат участие министрите на отбраната и съветниците на президента по сигурността, ще се състои през втората половина на деня”, отбелязаха от президентската пресслужба в кратко комюнике. По време на спешното събрание ще бъдат обсъдени възможните превантивни мерки срещу северната съседка на Република Корея, както и противодействието на нейните ракетни изпитания.

Северна Корея заплаши да предприеме "физически действия" срещу Съвета за сигурност

Северна Корея заплаши, че ще предприеме „физически действия” в отговор на приетите с единодушие санкции от страна на Съвета...

"Ако Северът пренебрегне нашите предупреждения и продължи с провокациите си, той ще се сблъска с решителния и мощен ответе удар от съюзниците ни", отбеляза по-късно председателят на Комитета по началник-щабовете на републиката.

През последното денонощие конфликтът между Пхенян и Вашингтон ескалира неимоверно, след като американският президент Доналд Тръмп публикува в „Туитър” коментар, че ще отговори на севернокорейските заплахи с „огън и ярост, каквито светът никога не е виждал”. В резултат "войнствената риторика" между двете страни се засили и те си отправиха обвинения за "невъзможност за диалог" и заплахи за въздушни удари една срещу друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com