Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ прави опити да запази добри търговски отношения с Китай

18 май 2018, 09:18 часа • 1280 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди със зам.- председателя на Държавния съвет на Китай Лю Хе въпроси, засягащи търговско-икономическите отношения между двете страни. По време на срещата Тръмп е изразил надежда, че специалисти от двете държави ще успеят заедно да потърсят конструктивно разрешаване на съществуващите противоречия в търговската сфера, информира БГНЕС.

Тръмп подчерта, че и за САЩ и за Китай е от особено важно значение да запазят добрите отношения на сътрудничество в търговската и икономическата област.

Очаква се на срещата днес (18 май) от американска страна участие да вземат министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, министърът на търговията Уилбър Рос и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Според вестник The Washington Post Китай настоява САЩ да не въвеждат обявените от Тръмп нови мита за вноса на стомана и алуминий, да изтеглят жалбите в Световната търговска организация за дъмпингови цени, да прекратят разследването за кражби на интелектуална собственост. Китай иска и премахване на санкциите, които бяха въведени след събитията на площад "Тянанмън" през 1989 година, да се намалят ограниченията за експорт в сферата на технологиите, да се разрешат закупуването и използването на китайска технологична продукция и услуги. Пекин настоява да се не предприемат ограничения спрямо китайски инвеститори, да им се разреши да участват в американски инфраструктурни проекти.

Сред исканията от китайска страна фигурира и това да се реши коректно въпроса с китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE. По-рано властите в САЩ забраниха на американски компании да продават оборудване на ZTE във връзка с подозрения, че то се доставя незаконно в Иран и КНДР. Тръмп заяви, че работи с председателя на КНР Си Дзинпин за снемане на американските ограничения за ZTE.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес