Саудитска Арабия отново прекрати диалога с Катар

2277
Саудитска Арабия отново прекрати диалога с Катар
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия прекрати всякакъв диалог с Катар, обвинявайки емирството в „изопачаване на факти“. Новината идва, след като по-рано днес беше съобщено за провеждането на телефонен разговор между лидерите на двете страни в опит да решат политическата криза помежду си, пише британският в. „Гардиън“.

Саудитският принц Мохамед бин Салман е провел телефонен разговор с катарския емир шейх Тамим бин Хамад ал Тани в петък, когато двамата са обсъдили конфликта, съобщиха държавни медии от двете държави.

Това е и първият подобен контакт от началото на кризата, в рамките на която Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн прекратиха дипломатическите си отношения с Катар заради обвинения в подкрепа на тероризма и близки връзки с Иран.

Кралят на Саудитска Арабия ще направи визита в САЩ

В началото на 2018 година американският президент Доналд Тръмп ще посрещне във Вашингтон краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз...

„По време на телефонния разговор емирът на Катар е изразил желанието си да заеме място на масата за диалог и да обсъди исканията на четирите страни, за да гарантира интересите на всички“, се казва в съобщение на саудитската държавна новинарска агенция SPA.

Катарската агенция QNA съобщи, че разговорът е бил координиран от американския президент Доналд Тръмп, който преди това е разговарял с шейх Тамим.

По-късно обаче саудитската агенция публикува второ изявление, позовавайки се на неназован източник от министерството на външните работи в Рияд, който отрича информацията на QNA.

„Публикуваното от QNA е продължение на изопачаването на фактите от катарските власти“, посочва дипломатическият източник от Рияд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com