Сформираха правителството в Израел, Нетаняху и Ганц си поделят премиерския пост

2018
Сформираха правителството в Израел, Нетаняху и Ганц си поделят премиерския пост
Снимка: Getty Images / Guliver

Парламентът на Израел одобри състава на 35-ото коалиционно правителство, сформирано след изборите на 2 март от премиера Бенямин Нетаняху, съобщи „Джерусалем Пост“, цитиран от БГНЕС. 73 от 120 депутати гласуваха доверие в новия кабинет, след което Нетаняху и неговият коалиционен партньор Бени Ганц положиха клетва за премиер.

В съответствие с коалиционното споразумение на партиите Ликуд и Кахол-Лаван, Нетаняху ще заема поста министър-председател до средата на ноември 2021 година, след което тази позиция ще бъде прехвърлена на Ганц като част от ротацията. Споразумението гласи, че и двамата политици полагат клетва за премиер едновременно и получават право на вето по особено важни въпроси. 

Вече няма правни пречки пред пред правителството на Нетаняху и Ганц

Върховният съд на Израел одобри коалиционната сделка между премиера Бенямин Нетаняху и бившия му съперник Бени Ганц, предаде БГНЕС. Съ...

Представителят на партия Ликуд на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Ярив Левин, беше избран за председател на Кнессета. За назначаването на Левин за говорител гласуваха 71 от 120 депутати. На този пост той замени главата на блока Кахол-Лаван Бени Ганц, който ще стане министър на отбраната, както и министър-председател като част от ротацията в 35-ото правителство на еврейската държава.

Заседанието на парламента се провежда в съответствие с инструкциите на Министерството на здравеопазването, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса. Депутатите в залата са разделени от празни столове, а лицата им са покрити с медицински маски. 

По-рано Нетаняху изрази мнение, че е настъпил моментът за анексиране на палестинските територии в полза на еврейските селища на Западния бряг и долината на Йордания. "Това е вярно: тези територии са мястото, където еврейският народ се е появи и развил. Време е да разширим върху тях израелския суверенитет и да напишем друга славна глава в историята на ционизма", каза той. Според Нетаняху новото израелско правителство ще продължи да се противопоставя на Иран и Международния наказателен съд в Хага.

Невъзможността за съставяне на правителство предизвика най-продължителната политическа криза в историята на страната, която продължи повече от година и доведе до три последователни избори през април и септември 2019 г. и март 2020 година.

Нетаняху: Има риск от нови избори в Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова Върховния съд да не се намесва в усилията му за съставяне на коалиционно правителство, пре...

Нетаняху оглави правителството за първи път от 1996 до 1999 г., а за втори път сформира кабинет през 2009 г. Оттогава той е постоянно на власт и сега положи клетва като ръководител на четвъртото поредно правителство и петото в кариерата му.

Моделът с поделена във времето власт между двама души се приема за първи път в политическата история на Израел. Той беше разработен от партиите Ликуд и Кахол-Лаван специално за преодоляване на дълбоката политическа криза, която продължава от година и половина и в резултат на която след изборите на 9 април 2019 г. бяха проведени и нови на 17 септември. Новият народен вот обаче не промени баланса на силите в парламента, в резултат на което беше насрочено ново преизбиране на 2 март 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com