Синът на Реза Пахлави: Аятоласите ще паднат до месеци

7507
Синът на Реза Пахлави: Аятоласите ще паднат до месеци
Снимка: Getty

Иранският принц в изгнание Реза Пахлави, син на последния шах на Иран Мохамед Реза Пахлави, вчера предрече скорошно падане на Ислямската република и призова Запада да не води преговори с нейните ръководители, съобщи AFP.

На пресконференция във Вашингтон Реза Пахлави направи паралел между протестните демонстрации в Иран през последните месеци и ислямската революция, която доведе до свалянето на баща му от власт в началото на 1979 година.

Крал Абдула II: Война САЩ-Иран ще донесе неизразим хаос

Война между САЩ и Иран би предизвикала неизразим хаос в света, заяви йорданският крал Абдула II пред Европейския парламент. Въпреки ч...

Падането на режима в Техеран е "само въпрос на време", заяви 59-годишният бивш престолонаследник, който живее в предградие на американската столица. "Остават само няколко седмици или месеци, за да се стигне до окончателното сгромолясване, също като през трите последни месеца на 1978 г. преди революцията", добави той.

Иранските опозиционери в изгнание вече неколкократно предричаха предстоящото падане на режима в Техеран, отбелязва агенцията. Реза Пахлави обаче увери, че иранците могат "да усетят тази възможност за първи път от 40 години".

През ноември иранците масово излязоха по улиците в много градове на страната, за да протестират срещу повишаването на цените на бензина, но демонстрациите им бяха жестоко смазани от властите, припомнят световните агенции. През последните дни избухнаха нови протести, най-вече сред университетската младеж в Техеран,когато иранската армия призна, че неволно е свалила украински пътнически самолет, след като първоначално отхвърляше всякаква отговорност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп незабавно изрази подкрепа за демонстрантите и предупреди властите срещу всякакви репресии.

Ядрената сделка с Иран: Мъртва или умираща?

Позовавайки се на механизма за решаване на спорове за ядреното споразумение с Иран, известно като Съвместен всеобхватен план за действи...

В изказването си на конференция в института "Хъдсън" Реза Пахлави подкрепи политиката на "максимален натиск" на Тръмп върху Ислямската република. "Време е да се признае, че това не е нормален режим и че той няма да промени поведението си", заяви принцът.

"Моите сънародници разбират, че този режим не може да се реформира и трябва да бъде прогонен", добави Реза Пахлави. Той се обяви против възстановяване на династията си и изрази готовност да подкрепи широка коалиция иранци, която да замени настоящия режим със светска демокрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com