Сирийската опозиция има нов ръководител

9997
Сирийската опозиция има нов ръководител
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийската опозиционна Национална коалиция избра нов ръководител. Това е Халед Ходжа, който получи одобрението както на светските, така и на ислямистките крила в обединението.

Кходжа също така е и първият член на туркменската общност в страната, избран за този пост. Неговата кандидатура беше предпочетена и защото се очаква той да е по-независим в сравнение със своя предшественик Хади ал Бахра, който имаше силни връзки със Саудитска Арабия, информира АФП.

Сирийската опозиция си избра нов лидер

Сирийската национална коалиция - основната опозиционна група в изгнание, която се стреми към свалянето на Башар Асад, избра Хади ел-Бах...

Според Самир Нашар - член на Националната коалиция, изборът на ръководител показва намаляване на влиянието на групировката "Мюсюлманско братство", които подкрепяха опонента му Наср Харири.

Националната коалиция е международно призната като представител на бунтовниците в страната. Последните избори за неин ръководител се проведоха в турският град Истанбул, където се намира и седалището й. Обединението често пъти е обвинявано за това, че е загубило връзка със случващото се на територията на Сирия и продължаващата вече четвърта година гражданска война.

Опозиционната власт често пъти е разкъсвана и от спорове между поддръжниците й в Близкия изток като Катар и Саудитска арабия, припомня БГНЕС.

В момента тя обсъжда новият план на основния съюзник на президентската власт в Дамаск Русия за възобновяване на преговорите за търсене на решение на конфликта в страната. До сега са били проведени два разговора между враждуващите страни на президента Башар Асад и бунтовниците, но те не са довели до напредък по проблемите на страната.

САЩ ще въоръжи и обучи умерената сирийска опозиция

Снощи американският сенат одобри предложението на президента Барак Обама за за въоръжаване и обучаване на сирийската умерена опозиция. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия