Сирийските кюрди искат от Москва и Дамаск защита срещу Турция

5514
Сирийските кюрди искат от Москва и Дамаск защита срещу Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Москва и Дамаск са длъжни да защитават териториите, намиращи се под контрола на сирийските кюрди, заяви пред РИА Новости съветникът в администрацията на автономията на севера и изтока в Сирия (AANES) Бадран Джакурд.

По-рано от Сирийските демократични сили (СДС) заявиха, че американските сили са се отдалечили от границата с Турция в Северна Сирия, нарушавайки постигнатите споразумения с кюрдските съюзници. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също заяви, че американските военни напускат територии в Северна Сирия, където Турция планира да проведе военна операция срещу кюрдските сили.

Вълна от критики срещу Тръмп за изтеглянето от Сирия

Влиятелни републиканци, включително непоколебими съюзници на Доналд Тръмп в Конгреса, гневно критикуваха президента, че изтегля америка...

"Русия и Дамаск трябва да поемат отговорност за защитата на нашия регион от турската атака, защото това също ще застраши интересите на Русия", каза Джакурд.

"Винаги сме признавали и вярвали във важността от воденето на сериозния диалог с Дамаск. Винаги ще бъдем отворени за постигането на тази цел. Русия би могла да играе роля в това и вярваме, че това ще бъде от изключително голямо знамение", каза Джакурд.

"Ще направим всичко възможно да защитим нашия регион от всякакви атаки и да защитим нашия народ. Надяваме се, че Русия ще успее да изиграе своята роля за възобновяване на диалога, за да разреши кризата в Сирия, и сме готови за тази цел да възобновим диалога с Дамаск", добави Джакурд.

Той отбеляза, че неотдавнашното решение на американския президент Доналд Тръмп не служи на усилията, насочени към постигане на мир и борба с тероризма. Според него това показва, че "двамата съюзници в НАТО постигнаха споразумение за запазване на техните интереси заради стратегическия си съюз, въпреки различията между тях".

Турция с нова военна стъпка спрямо Сирия, САЩ не подкрепят

Турция увеличи броя на военните си по границата със Сирия, съобщиха местните медии, след като президентът на югоизточните ни съседи Ред...

"Началото на всяка война в нашия регион би имало катастрофални резултати за всички страни. Това ще се отрази не само на кюрдите, но и на съществуването на други общности, като асирийци и арменци, както и араби", каза съветникът.

Според него Турция ще използва радикални групи за създаване на междурелигиозен конфликт. Той добави, че заплахата идва и от хилядите бойци от терористичната група "Ислямска държава *" и техните семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com