Сирийските власти все още могат да произвеждат зарин

41293
Сирийските власти все още могат да произвеждат зарин
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийските власти все още разполагат с материали за производство на отровен газ зарин, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки представител на Организацията за забрана на химическите оръжия.

На последния обект в Сирия се съхраняват химически вещества, позволяващи производството на зарин. Това обяви специалният координатор на мисията на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Сигрид Кааг.

ООН: Хуманитарната помощ не достига до 1/3 от сирийците

"Достигнахме предела на нашите възможности в Сирия", заяви ръководителят на отдела за координация и реакция на Службата на ООН Джон Г...

По думите й заринът може да се смеси с тези компоненти. "Не очакваме това да стане, но все пак такава опасност съществува", допълни тя.

Кааг съобщи, че обектът, който се намира в едно от предградията на Дамаск, както и досега се намира под контрола на сирийските власти, но в околностите се водят ожесточени сражения. Тя изтъкна необходимостта нейните екипи да стигнат колкото може по-скоро до този обект, за да не се допусне материалите да попаднат в нечии други ръце.

Ръководителката на мисията на ООН - ОЗХО посочи, че операцията за унищожаване на сирийското химическо оръжие на борда на специално оборудвания американски кораб "Кейп Рей" ще отнеме от 45 до 60 дни. Досега са иззети или унищожени на територията на Сирия около 92 процента от предишните обеми токсични вещества.

Останалите химикали се съхраняват в обекта край Дамаск. Според плана на ОЗХО операцията по химическото разоръжаване на Сирия трябва да приключи до 30 юни.

Сирийските бунтовници директно молят САЩ за "по-добри оръжия"

Лидерът на сирийската опозиция Ахмад Джарба поиска от Вашингтон „ефективни оръжия”, за да могат опозиционните сили да се н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com