Сраженията между кюрдските сили и сирийската армия в Камишли може да са нов фронт във войната

3156
Сраженията между кюрдските сили и сирийската армия в Камишли може да са нов фронт във войната
Снимка: Getty Images

През последните два дни кюрдските сили в североизточния сирийски град Камишли влязоха в сражения с про-правителствени милиции и части от сирийската армия. От 21 април сраженията се водят в няколко квартала на града.

Камишли, намиращ се в североизточната сирийска провинция Ал Хасака, е де факто главен град на контролираните от кюрдите територии в Сирия, известни като Рожава или Западен Кюрдистан.

Кюрдските отряди контролират по-голямата част от Камишли, докато сирийската армия и съюзните й милиции контролират отделни квартали и летището. Напрежението нарасна до сблъсъци, които са най-сериозните сражения досега между кюрди и сили на сирийския режим.

ООН: 400 000 души са убити от началото на войната в Сирия

От началото на 5-годишната война в Сирия са убити 400 000 души. Това заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви...

На 20 април сутринта спор между патрул на кюрдските сили за сигурност, известни като Асаийш, и про-Асад милициите Национални отбранителни сили на контролен пункт, ескалира до насилие.

На 21 април силите на Асаийш, подкрепени от Отрядите за народна защита, YPG, влизат в сражения с Националните отбранителни сили в държания от режима район в сърцето на Камишли, като завземат пекарна и обграждат силите на Асад в затвора „Алая“ в източната част на града. Докато насилието продължава и на следващия ден, YPG публикуват видео, показващо 45 войници от армията, които се предават на кюрдските сили в затвора.

И двете страни съобщават за множество пострадали и убити, но все още липсва яснота за какъв точно брой става дума. Има данни и за няколко убити цивилни.

Докато кюрдски медии предават за ставащото в Камишли, държавните сирийски медии не коментират събитията за момента.

НАТО: Русия продължава да поддържа Асад с доста войници и техника

Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия, за да подкрепя режима на президента Башар Асад. Това заяви генералният секретар на...

Тъй като сраженията включват тежки оръжия и снайперисти, повечето от цивилните в Камишли са останали по домовете си, а пазарите и улиците са празни.

На 21 април „Ислямска държава“ пък извърши атентат срещу кюрдските сили в Камишли, убивайки близо 15 души. Намесата на джихадистите допълнително усложнява обстановката в североизточния град, след като асирийските сили в района застанаха на страната на сирийския режим срещу кюрдските части, а Свободната сирийска армия напредва на запад срещу „Ислямска държава“.

Цивилното население вече напуска Камишли, като първите бягащи от насилието са тръгнали към вътрешността на контролираните от кюрдските сили територии. Има голяма вероятност сраженията в Камишли да се превърнат в нов фронт в сирийската гражданска война, тъй като няма изгледи скоро да прекъснат, подклаждани от взаимното недоверие между YPG и сирийския режим. От 21 април насам, сблъсъци има не само в самия град, но и в околните селища, които са със смесено арабско и кюрдско население, и където сирийската армия държи позиции.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com