Светът осъди атаката на училището в Пакистан

10853
Светът осъди атаката на училището в Пакистан
Снимка: Thinkstock/Guliver

Броят на жертвите при атаката срещу училище в Пешавар, в което учат деца на военни, достигна близо 150 души, според представител на въоръжените сили на Пакистан. Драмата разтърси целия свят.

Отговорността за атентата пое организацията "Техрийке Талибан" в Пакистан. Според организацията нападението е отмъщение за военната офанзива срещу талибаните в района на град Пешавар, където се намира и училището. Екстремистите са имали нареждане да стрелят по по-големите ученици. Говорител на организацията съобщи, че е имало 6 нападатели, сред които стрелци и атентатори камикадзе, на които е било наредено да стрелят по по-големите ученици, но не и по децата.

Жертвите на атаката в пакистанското училище станаха 141

Броят на жертвите при атаката срещу училище в Пешавар достигна 141 души, съобщи представител на въоръжените сили на Пакистан, предаде Б...

Над 245 са ранените. Повече от 100 от жертвите са деца. Убити бяха и шестима терористи. Училището е почти напълно разрушено при бомбардировките и продължителните престрелки. Сградата е била построена от пакистанската армия. В училището в момента на инцидента е имало около 500 души. След инцидента Пакистан обяви тридневен траур.

България остро осъди брутална терористична атака срещу училището в Пешавар, Пакистан.

Съпричастни сме със скръбта на семействата и близките на жертвите, се казва в изявление на говорителя на МВнР. Потвърждаваме категоричната си подкрепа за усилията на международната общност за изкореняване на всички форми на тероризъм и оставаме ангажирани със задълбочаването на диалога ЕС-Пакистан по въпросите на борбата с тероризма, заявиха още от МВнР.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди остро атаката на талибаните в пакистанско училище "Това е ужасяващ акт и малодушие да нападнеш беззащитни деца, които се учат", заяви Бан в началото на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. "Сърцата на света са при родителите и семействата, загубили своите близки", заяви Бан. Той започна обръщението си на срещата, осъждайки "смразяващата кръвта атака" в Пакистан. "Няма причина да бъде оправдана подобна жестокост. Училищата трябва да са безопасни и сигурни места за учене. Получаване на образование е право на всяко дете. Ходенето на училище не трябва да бъде акт на смелост", заяви той.

Талибаните от Пешавар са същите, стреляли срещу Малала

Пакистанските талибани, които поеха отговорност за днешната атака срещу училището в Пешавар, където загинаха най-малко 130 души, са гла...

Мун изрази подкрепата на ООН за усилията на пакистанското правителство в борбата с тероризма и екстремизма и призова Исламабад да положи всички усилия, за да накаже отговорните за касапницата.

Американският президент Барак Обама също осъди смъртоносното нападение на пакистанското училище, като заяви, че САЩ застават зад борбата срещу насилието и екстремизма. "Ние сме с народа на Пакистан", увери Обама, като подчерта американската подкрепата за насърчаването на мира и стабилността в региона.

Много страни по целия свят осъдиха терористичното нападение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com