Tagesspiegel: Съюз на Русия с кюрдите ще бъде съдбоносен за Турция

22520
Tagesspiegel: Съюз на Русия с кюрдите ще бъде съдбоносен за Турция

Ако Русия започне тясно сътрудничество с кюрдите, над Анкара ще надвисне съдбоносна заплаха. Съдейки по случващите се събития, кошмарът за Ердоган най-вероятно ще започне да се сбъдва, пише Tagesspiegel.

"Отсъствие на проблеми със съседите" - такъв беше политическият лозунг на Атмет Давутоглу, когато зае поста външен министър на Турция през 2009 година. Шест години по-късно, когато той е на поста министър-председател, става очевидно, че отношенията на Турция със съседите почти изцяло се състоят от едни проблеми, като спорове възникват дори с бивши съюзници – Израел и Египет. В последно време Турция окончателно е загубила старото си влияние в Близкия изток и Северна Африка и се е заобиколила с противници, се казва в статията.

Могерини: ЕС очаква от Турция помирение с кюрдите

ЕС ще окаже пълна подкрепа за възобновяването на мирния процес между турските власти и кюрдите, и смята, че този процес сега е крайно н...

Анкара смята за най-взривоопасен фактор в региона сирийските кюрди и тяхното основно политическо движение – партията "Демократичен съюз", която има тесни връзки със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). В югоизточната част на Турция турската армия две седмици води открити боеве с кюрдите, макар че още през лятото вървяха преговори за мир. Съдейки по последните действия на Анкара, тя смята кюрдите за по-сериозна заплаха за себе си от "Ислямска държава", отбелязва изданието.

На фона на конфликта с Русия кюрдският въпрос за Анкара се усложнява още повече. Въоръжените бойци на "Демократичен съюз" в Сирия успешно противостоят на терористите от ИД и Русия отбелязва техните успехи. Миналата седмица зам. външният министър на Русия Алексей Мешков заяви, че кюрдите не трябва да се изключват от преговорите по мирния процес в Сирия, както и от колективните усилия по борба с ИД и други терористични групировки в Сирия и Ирак, където те играят съществена роля в противодействието на терористичната заплаха.

Анкара има всички основания да се опасява, че това заявление е предпоставка за сътрудничество между Русия и кюрдите. Ако Москва вземе решение да им окаже помощ, вътрешнополитическите проблеми на Турция ще се изкачат на принципно ново ниво, смята изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com