Тайван: Има риск от внезапно навлизане на китайски военни в близост до острова

1402
Тайван: Има риск от внезапно навлизане на китайски военни в близост до острова
Снимка: iStock

Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди, че островът трябва да бъде нащрек за „внезапно нахлуване“ на китайски военни в райони в близост до неговата територия на фона на растящото напрежение в Тайванския проток.

През последната година Китай засили военната си дейност около Тайван и почти всекидневно има нахлуване на негови военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Китай санкционира Нанси Пелоси и семейството ѝ заради Тайван

Китайското външно министерство обяви санкции срещу председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, след като посещение...

Тайван обаче още не е съобщавал за навлизане на китайски сили в неговата прилежаща зона, която се простира на 24 морски мили (44,2 километра) от бреговата линия. Миналата година обаче Тайван свали цивилен дрон, навлязъл във въздушното му пространство.

По време на парламентарен контрол министър Као каза, че Китайската народноосвободителна армия може да си намери претекст за влизане в зони, които са близо до териториалното въздушно и морско пространство. Това би могло да стане на фона на засиления военен обмен на острова със САЩ, който дразни Пекин, съобщи Reuters.

ОЩЕ: Пак китайски самолети край Тайван, САЩ пращат към острова милиони за оръжия

Министърът предупреди, че китайската армия може да извърши „внезапно навлизане“ в прилежащата зона на Тайван и да се доближи до нейното териториално пространство, което обхваща 12 морски мили от бреговете му навътре в морето. Заявявам това тази година, имайки предвид, че те извършват такава подготовка, каза министърът. В бъдеще, те биха използвали сила, ако наистина се наложи, смята Као Куанчи.

Новият Нострадамус: Катастрофа в Тайван ще даде началото на Третата световна война

Мъж, наричан Новият Нострадамус, предсказва, че самолетна катастрофа в Тайван ще предизвика Трета световна война през 2023 година. Кре...

Тайван е готов да упражни правото си на самоотбрана и да контраатакува, ако китайски въоръжени сили навлязат на негова територия. Миналата година Китай проведе безпрецедентни военни учения около Тайван в отговор на визитата на острова на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Според министър Као Китай се стреми да създаде проблеми под определен претекст и добави, че този претекст може да включва визити на острова на високопоставени чуждестранни представители или честите военни контакти на Тайпе с други държави. Министърът изтъкна, че всеки ден Китай изпраща по десетина самолети и кораби в близки до Тайван райони, като някои от тях пресичат средната линия на Тайванския проток, който обикновено служи за неофициален буфер.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com