The Times: Китай нанася удар по надеждите за сделка за климата

5458
The Times: Китай нанася удар по надеждите за сделка за климата
Снимка: Pixabay

Китай изглежда е отхвърлил апела на британския премиер Борис Джонсън да направи повече по отношение на изменението на климата , докато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че светът върви към катастрофа, пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Джонсън предположи, че неуспехът да се справим с глобалното затопляне може да доведе до упадък на съвременната цивилизация, като призова Китай и Индия да направят повече за намаляване на въглеродните емисии. Президентът Си обаче се противопостави на призива му преди конференцията за климата Cop26, която започва утре в Глазгоу.

По време на полета към Рим за среща на върха на Г-20, Джонсън каза, че бездействието „може да изпрати нашите деца, нашите внуци, нашите правнуци в живот, в който има не само огромни миграции на населението, но и недостиг на храна, недостиг на вода, конфликти, причинени от изменението на климата." Той добави: "Няма абсолютно никакво съмнение, че това е реалност, пред която трябва да се изправим."

Той използва падането на Римската империя като сравнение за това колко бързо могат да рухнат цивилизациите. „Когато нещата започнат да се объркат, те могат да се объркат с изключителна скорост. Видяхте това с упадъка и падането на Римската империя и се страхувам да кажа, че днес е вярно, че ако не се справим с изменението на климата, можем да видим, че нашата цивилизация, нашият свят също се връща назад.”

Освен това Джонсън оприличи борбата срещу изменението на климата с футболен мач, като каза: „Ако това беше полувремето, бих казал, че загубихме с около 5-1“.

Той каза пред репортери: „Имаме способността да изравним, да запазим позицията и да се върнем, но това ще отнеме огромни усилия."

Джонсън каза, че е апелирал към китайския президент Си Дзинпин да поеме по-амбициозни ангажименти за климата в „дълъг разговор“ с него по телефона. Пекин е обещал да спре да плаща за въглищни електроцентрали, които да бъдат строени в чужбина миналия месец, но не е актуализирал съществено целите за климата, които е поставил през 2016 г. В новите си ангажименти, публикувани в четвъртък, той заяви, че Китай ще достигне пикови емисии до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060г.

Американски генерал: Китай действа най-бързо за разработка на хиперзвукови оръжия

Темпът на развитие на хиперзвуковото оръжие в Китай е много по-висок, отколкото в Русия и САЩ. Това заяви заместник-председателят на Ко...

Джонсън каза, че се е опитал да убеди Си да се съгласи за достигане на пикови емисии пет години по-рано. „Акцентирах върху това – 25-та година би била по-добра от 2030 г. Но не бих казал, че се ангажира с това.“

„Другата точка, в която бях пределно ясен, беше потенциалът да се откаже от въглищата. Той каза, че Китай зависи от въглищата за своята вътрешна икономика и аз казах нещото, което сте ме чували да казвам толкова много пъти – за това, че Обединеното кралство е тръгнало от 80% зависимост от въглищата до 1% днес.

Джонсън посочи, че когато е посетил Пекин като кмет на Лондон през 2008 г., Великобритания е била зависима от въглищата за 40 процента от енергията си. В отговор китайският лидер каза, че страната възнамерява да предприеме „постепенен“ подход за намаляване на емисиите. Си Дзинпин от своя страна е подчертал, че по-старите развити икономики носят по-голяма отговорност от новите, съобщават китайски медии.

Си няма да пътува до Глазгоу следващата седмица, но потвърди, че ще говори чрез видеовръзка след седмици на спекулации, че ще бойкотира събитието. Той ще говори и на срещата на Г-20 чрез видеовръзка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com