Турция нахлу в Ирак, Вашингтон се разграничи

18848
Турция нахлу в Ирак, Вашингтон се разграничи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Турция изпрати своя военна част в северния иракски град Мосул. Действията на Анкара предизвика незабавната ответна реакция в Ирак.

130 турски военни са разположени в лагера на братята Нуджейфи, единият от тях Осама Нуджейфи е вицепрезидент на Ирак. Официално се твърди, че турските военни ще обучават местното кюрдско опълчение

Ердоган иска властта в Турция да остане само в президента, премиерският пост да се премахне

„Двойната система“ на управление в Турция трябва да бъде премахната, каза турският президент Реджеп Ердоган, по отношение...

Изпращането им не е част от усилията на оглавяваната от САЩ коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде Ройтерс. Позовавайки се на източник от военните среди, агенцията съобщи, че „САЩ знаят за изпращането на стотина турски войници в северен Ирак, но това не е свързано с действията на коалицията, оглавявана от САЩ“.

На свой ред представител на турските служби за сигурност заяви, че международната антитерористична коалиция е била предупредена за изпращането на турски военни в региона.

Багдад протестира, САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия

Ирак поиска Турция незабавно да изтегли частите си, изпратени да обучават въоръжени иракски групи без одобрението на правителството в Багдад, се посочва в комюнике на премиера Хайдар ал Абади.

САЩ са оттеглили отдавна отправено предложение към Турция да засили участието си във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия. Това съобщават източници на Ройтерс от американските власти. Ходът е предизвикан от възникналото огромно напрежение между Москва и Анкара, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия миналата седмица.

Турция ударно задейства проекта ТАНАП след спирането на "Турски поток"

Турция и Азербайджан се договориха да завършат по-рано проекта за Трансанатолийския газопровод (ТАНАП), по който азерски газ ще тече ...

До този момент Турция, която е член на НАТО, не се включи във въздушните нападения срещу „Ислямска държава”, въпреки че осигурява логистична подкрепа. Американските стратези искат по-сериозно участие на южната ни съседка и затваряне на тази част от границата й със Сирия, която се счита за основен снабдителен маршрут на „Ислямска държава”.

Тази седмица към американските въздушни удари се присъедини и Великобритания, а Франция увеличи ролята си след кървавите атентати в Париж. Военният министър на САЩ Аш Картър отправи призив и за по-голямо турско участие.

Според Картър приоритет е граничният контрол, но от Анкара се очакваха и повече въздушни удари срещу позиции на ислямистите. Вашингтон подкрепя турските удари срещу Кюрдската работническа партия, като и двете страни считат организацията за терористична.

Според Ройтерс в момента в администрацията на президента Барак Обама тече спор доколко Турция трябва да участва повече.

Тази седмица руският президент Владимир Путин нарече свалянето на руския самолет „военно престъпление” и допълни, че Турция я очакват още санкции. Москва вече ограничи вноса на турски храни, като част от по-голям пакет от мерки. Спрени бяха и преговорите за газопровода „Турски поток”.

С българския ферибот "Варна" Русия върна на Турция 11 вагона със стоки

Русия върна 11 вагона, пълни със стоки от Турция, с българския фериботен кораб "Варна“. Това съобщи Иван Вълчев, управител на "Ва...

Русия провежда собствена въздушна кампания в Сирия, от която беше част и сваленият бомбардировач. Тя подпомага войските на сирийския президент Башар Асад. Западът и Турция настояват Асад да се оттегли от поста си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com