Ердоган иска властта в Турция да остане само в президента, премиерският пост да се премахне

4164
Ердоган иска властта в Турция да остане само в президента, премиерският пост да се премахне
Снимка: Getty Images/Guliver

„Двойната система“ на управление в Турция трябва да бъде премахната, каза турският президент Реджеп Ердоган, по отношение на споделянето на властта между президента и премиера.

„Трябва да премахнем тази двойственост. В противен случай без значение колко се харесвате взаимно или колко дълго сте работили заедно в миналото, могат да се появят проблеми“, каза премиерът, цитиран от турския в. „Хюриет“ и БГНЕС.

Турският премиер Ахмет Давутоглу беше избран, след като на предсрочните избори в страната на 1 ноември неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто основател е Ердоган, спечели най-много от вота на избирателите. Преди това ПСР не можа да получи мнозинство за самостоятелно управление на вота през юни.

Той също така посочи френската президентска система на управление като добър пример за Турция. По отношение на възможността президентът да бъде избиран от редиците на партията, Ердоган каза, че това би могло да бъде решение, ако не бъде договорено друго.

„Но когато партийна президентска система е на дневен ред, тогава това ще бъде различна версия на френската система. Това ще осигури допълнителна сила“, каза той. Според държавния глава всяко едно изменение на системата на управление в страната трябва да се гласува на референдум.

Ердоган е първият турски президент, избран директно от народа. След идването му на поста той активно настоява за промяна на конституцията в страната, която да дава повече правомощия на държавния глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com