Турция подготвя закон за контрол на финансираните от чужбина медии

1699
Турция подготвя закон за контрол на финансираните от чужбина медии
Снимка: Getty Images

В Турция скоро може да се появи аналог на статута „чуждестранен агент“. Страната подготвя законопроект, според който за финансирани от чужбина медии ще има допълнителни изисквания. В документа, разработен от Партията на националистическото действие (МНР), се казва, че всички структури, които осъществяват „информационна и разследваща дейност“, подкрепяна от чужбина, трябва да имат „особен статут“ в Турция. Лицата и организациите с такъв статут трябва да бъдат ясно разпознаваеми.

Всички медийни структури, които пряко или косвено получават финансиране от чужбина, ще бъдат задължени да регистрират своя представител, който ще трябва да представя редовно отчети за дейността на медията на Министерството на вътрешните работи на Турция.

В момента около 95% от печатните издания и телевизиите са под контрола на структури, близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието. Натискът върху останалите независими медии в Турция през последните години се увеличи. Опозиционните сили публикуват свои материали основно в алтернативни платформи като Mediascope, Mezapotamiya News или T24.

Те не разполагат с големи бюджети и често получават финансова помощ от чужбина – както от частни, така и от обществени фондове. Подобна подкрепа много често идва от Европа, което предизвиква недоволството на турското правителство. Новият законопроект може да доведе до това, тези източници на финансиране да станат недостъпни.

Затвор или глоби за чуждестранните агенти за неизпълнение на условията

Чуждестранните платформи или медии, които не регистрират своите представители в Турция или откажат контакт с вътрешното министерство, може да получат присъда от 2 до 5 години лишаване от свобода или парична глоба в размер на около 1 милион лири.

Фети Йълдъз, заместник-председател на МНР, заяви в интервю за „Дойче веле“, че в документа става въпрос единствено за прозрачност.

„Целта ни е да разберем кой с какво се занимава. Все пак има организации и частни лица, които само получават пари и зад маската на свободата на словото пишат срещу правителството“.

САЩ предупреждават Турция да не купува повече руски оръжия

Съединените щати предупредиха днес Турция за по-нататъшни рискове за двустранните връзки, ако закупи още оръжия от Русия, след закупува...

Законопроектът няма да засегне големи медии, които се занимават с международно излъчване като ВВС и Дойче Веле, тъй като техният източник на финансиране е известен и прозрачен, уверяват от МНР. Но има чуждестранни медии, чиято единствена задача е да разпространяват критика срещу турското ръководство. „Това се опитваме да предотвратим. Не става въпрос за ограничаване на свободата на словото в страната“, каза Йълдъз и допълни, че който прочете внимателно законопроекта, ще го разбере.

Началникът на връзките с обществеността на турския президент Фахретин Алтун също даде мнението си по повод законопроекта: „Колкото се може по-скоро ще предприемем всички необходими стъпки, за да защитим обществения ред и да осигурим правото на нашия народ на истински новини и достоверна информация.“

Междувременно журналистическите организации говорят за опасностите за свободата на печата. Турският координатор на Международния институт за пресата (IPI) Ренан Акваваз каза, че сега се опитва да събере повече информация за законопроекта от депутати: „Предложението на партията MHP представлява реална заплаха за медиите ... Ние сме сериозно загрижени ... Тази партия иска да ограничи средствата, предназначени за независимата журналистика. Но ние ще се борим. "

"Това няма нищо общо със свободата на печата."

Юсуф Канлъ, вицепрезидент на Асоциацията на турските журналисти, посочи, че финансираните от чужбина медийни платформи редовно предоставят финансови отчети на турските институции.

Държавният департамент на САЩ не потвърди намерението на Турция да закупи изтребители F-16 от САЩ

Държавният департамент на САЩ в момента не потвърди и не коментира съобщенията, че Турция е поискала да закупи 40 изтребители F-16, как...

„Това, което се случва в момента, е опит да бъдат заклеймени журналистите, които получават финансиране от чужбина. Това е болна тема, но тя няма нищо общо със свободата на словото. И ние, разбира се, не можем да се примирим с това.“

Есра Кочак, ръководител на журналистическо обединение в Анкара, също е обезпокоена от ситуацията. Не е тайна, че партиите МНР и Партията на справедливостта използват всяка възможност да засилят натиска върху медиите, казва тя.

„Хората решават сами дали искат да получават новини от чужбина. Правителството знае това и се опитва да закрие тези канали и да плаши с глоби.“

Обединението ще се бори финансирането на независимите медии да не спира и журналистите, получаващи чуждо финансиране, да не бъдат определяни като „чуждестранни пропагандатори“, каза тя.

През последните години натискът върху независимите медии в Турция нарасна. От октомври миналата година турското правителство затегна контрола върху интернет съдържанието чрез Закон 5651. Според него, властите задължават интернет платформите, които имат повече от един милион потребители, да отворят представителства в Турция. Ако не го направят, телекомуникационните оператори имат право да намалят скоростта на достъп до тези платформи с 95%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com