Турция създава ведомство по въпросите на арменския геноцид

2070
Турция създава ведомство по въпросите на арменския геноцид

Да бъде създадено ведомство, което да реагира на твърденията, свързани с темата за геноцида над арменците в Османската империя. Това е разпоредил Висшият консултативен съвет на Турция, ръководен от президента Реджеп Тайип Ердоган. Информацията съобщава вестник Hürriyet, цитиран от БГНЕС.

Според публикацията, структурата няма да бъде свързана пряко с правителството, а ще се занимава с политическите, културните и историческите въпроси на проблема, от гледна точка на Турция. По време на заседанието на съвета на Ердоган му е бил представен доклад относно признаването на арменския геноцид от редица държави и техните политици.

Турският парламент осъди САЩ за признаването на арменския геноцид

Всичките пет партии в турския парламент излязоха със съвместна декларация, в които решително осъждат приетата от американския Сенат рез...

В Турция, която отхвърля категорично твърденията за умишлено изтребление на арменците в началото на миналия век, не съществува единна структура, която да се занимава с изработването на политики в тази област.

В тази връзка е взето решение да бъде създадено „автономно и гражданско ведомство“, което да се занимава само с изработването на стратегии за реакция и варианти на отговор на заявленията за геноцид и свързаните с тази тема въпроси.

В доклада се посочва, че арменското лоби в последно време е спряло да внася в международните съдилища заявления за геноцида във връзка с вероятността да получи отказ от разглеждането им заради формулировката. Лобистите се опитват за заменят и въведат в общия дискурс вместо термина „геноцид“ израза „престъпление срещу човечеството“ във връзка със събитията в Османската империя от 1915 г., твърдят авторите на доклада. Според Анкара, този въпрос изисква спешно внимание.

Припомняме, че през 1915 г. започва масова депортация на представители на арменската интелигенция от Константинопол. Арменците определят като геноцид масовата депортация и избиването на арменското население в Османската импери в периода на Първата световна война.

Атина иска Турция да признае престъпления срещу арменците и гърците

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос призова днес Турция да признае „престъпленията на предишните режими” срещу арменц...

Турция отхвърля използването на термина „геноцид“ във връзка със събитията от 1915 г., заявявайки, че по това време в империята се е водила братоубийствена война и всички страни са претърпели големи загуби. Анкара отвори османските архиви и покани историците да ги проучат и да изработят обективен подход за оценка на събитията със 100-годишна давност. Турция се отнася ревностно към всякакви опити да бъде признат геноцид срещу арменското население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com