Турската ЦИК обяви Ердоган за президент на Турция (ВИДЕО)

6529
Турската ЦИК обяви Ердоган за президент на Турция (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган получи повече от 50% от гласовете, които са необходими, за да спечели на първи тур нов президентски мандат с разширени правомощия, съобщи Висшата избирателна комисия (ВИК), предаде БГНЕС.

"Според резултатите, става ясно, че Реджеп Таип Ердоган спечели абсолютно болшинство валидни гласове, което му позволява да бъде преизбран на първи тур", каза председателят на комисията Сади Гювен на брифинг в Анкара.

Изборна каша в Турция, Ердоган декларира победа*

Какво се случва на президентските избори в Турция – изглежда за да се достигне до точния отговор на този въпрос тепърва ще трябва...

Гювен посочи, че 97,7% от гласовете са регистрирани в информационната система на ВИК. Той уточни, че бюлетините, които още не са преброени, не са достатъчно брой, за да отнемат пълното абсолютното болшинство за Ердоган.

Интересен факт е, че Гювен не посочи какъв точно е резултатът на Ердоган. Резултат обаче даде Анадолската информационна агенция, която снощи беше многократно обвинявана от опозицията, че лъже - 52,54% за Ердоган при преброени 99% от бюлетините. Мухарем Индже взема 30,68%. Индже вече обяви, че ще даде пресконференция днес (25 юни) по обяд и все още не е декларирал окончателна загуба.

По традиция Ердоган даде реч след като обяви победа. Той обеща да продължи да се бори "с тероризма", да отстоява турския интерес и да увеличава "международния престиж" на Турция.

Първи резултати от вота в Турция

Настоящият президент Реджеп Таийп Ердоган води на президентските избори в страната след обработването на 32% от бюлетините. Това са пър...

Другата голяма новина идва от парламентарните избори, които се проведоха паралелно с президентските. Със сигурност втората най-голяма опозиционна партия е прокюрдската Партията на демократичните народи (ПДН) на Селахатин Демирташ преминаха летвата от 10% и стигна до 11%, което означава 46 места в парламента. Изглежда обаче това няма да повлияе на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, тъй като Партията на националистическото действие (ПНД) - съюзниците на Ердоган, също има силен резултат - 11%. Остане ли ПСР в съюз с ПНД, това ще означава пълно мнозинство.

След тези избори турският парламент ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Броят на депутатите се увеличава от 550 на 600 души, а възрастта за участие в парламентарни избори бе намалена от 25 на 18 години. Според новата система на управление на държавата президентът ще бъде считан за държавен глава и главнокомандващ, той ще назначава вицепрезидентите и министрите, той лично ще внася в ръководството на парламента законопроектите. Ако президентът наложи вето на даден законопроект, парламентът може да преодолее ветото само с абсолютно пълно мнозинство; президентът изготвя държавния бюджет, а парламентът не може да внася поправки в него – може само да не го одобри, като в такъв случай изготвя временен бюджет и ако той не бъде приет, се действа съгласно бюджета от миналата година; премахва се парламентарният контрол; парламентът може да стартира процедура за разследване на президента, само ако всички депутати са съгласни. Вече няма да има премиер, а назначени от президента вицепрезиденти с такава функция, отделно турският държавен глава ще може да издава актове със силата на закони, без да се съобразява с парламента. Пълна справка с всички промени съгласно турската конституция вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com