В Иран обесиха 17-годишен

13853
В Иран обесиха 17-годишен
Снимка: Pixabay

Иран екзекутира чрез обесване 17-годишен, осъден за убийство, съобщиха две правозащитни групи в събота, изразявайки възмущението си, че ислямската република продължава да беси хора за престъпления, извършени като непълнолетни.

Хамидреза Азари беше екзекутиран в петък в затвора в източния град Сабзевар в провинция Разави Хорасан, съобщиха в отделни изявления базираните в Норвегия групи Hengaw и „Иран за правата на човека“ (IHR), предаде БГНЕС.

Осъден на смърт за сбиване

Сателитният телевизионен канал на персийски език Iran International също съобщи за екзекуцията, като каза, че Азари е единственото дете в семейството си и въпреки възрастта си още преди няколко години е започнал работа като работник за скрап. Позовавайки се на документи, които са видели, Hengaw и IHR казаха, че той е бил на 16 години по време на престъплението и на 17, когато е екзекутиран. Съобщава се, че той е бил осъден на смърт за убийството на мъж при сбиване през май.

Още: Рекорд: Над 600 души екзекутирани в Иран за 10 месеца

Правозащитните групи заявиха, че екзекуцията бележи поредното нарушение от страна на Иран на Конвенцията на ООН за правата на детето, която определя дете като всяко лице под 18 години. „Иран е една от малкото държави, които осъждат деца-осъдени на смърт и екзекутират повече непълнолетни от всички други страни“, каза IHR, добавяйки, че според нейните данни поне 68 непълнолетни са били екзекутирани в Иран от 2010 г. Директорът на IHR Махмуд-Амири Могхаддам добави: „В Иран, ако някой иска да получи шофьорска книжка, той трябва да е на 18 години, но 15 години са достатъчни, за да бъде екзекутиран.“ IHR каза, че последният наказателен кодекс на Иран изрично определя 15 години като възраст за наказателна отговорност за момчетата.

Медиите лъжат да възрастта на осъдените

Групата каза, че иранските медии са съобщили за екзекуцията на лице, наречено Хамидреза А., но невярно са посочили възрастта му като 18 в „умишлен опит да се избегне отговорност за нарушаване на международните закони“.

Иран в четвъртък също екзекутира мъж на около 20 години, който беше осмият човек, обесен в случай, свързан с месеци на национални протести, избухнали през септември 2022 г. Протестите бяха предизвикани от смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, след ареста й в Техеран за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод за жени в ислямската държава.

Още: Иран екзекутира участник в миналогодишните протести

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com