В освободения Алепо провеждат кандидатстудентски изпити

1428
В освободения Алепо провеждат кандидатстудентски изпити
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийските власти организираха кандидатстудентски изпити в Алепо на випускници, които живеят в райони, контролирани още от въоръжената опозиция, или наскоро освободени от нея.

Организирахме превозването на випускниците от населени пунктове, където доскоро имаше ожесточени боеве и дори от села, държани от екстремистите. Стотици ученици от Банбидж, Колане, Кесаба, Маскана и някои други селища ще държа кандидатски изпити в столицата на провинцията“, поясни Васим Хасун от департамента по образование на едноименната провинция Алепо, цитиран от ТАСС.

25 000 християни са се завърнали в освободения Алепо

След освобождаването на Алепо в града се върнаха над 25 000 християни, заяви пред журналисти отец Джабраил Азар, настоятел на Антиохийс...

Той отбеляза още, че няма да има никакви отстъпки към явяващите се на изпит. Ако някой бъде забелязан с "пищов", ще бъде изгонен и ще се яви повторно след една година. Същото ще е в сила и при опит да се вкара мобилен телефон, само дето повторното допускане на изпита ще бъде чак след две години, пише още БГНЕС.

В моя клас имахме месечно разписание, при което две седмици воювахме с екстремистите, а останалите две седмици учехме в училище“, разказва 20-годишният випускник Али Найем. За изпита по фенски език той е дошъл на патерици – куршум е раздробил капачката на коляното му.

Видяли истинското лице на войната, випускниците от северните райони на провинция искат по-бързо връщане към мирния живот и да станат инженери, лекари, мениджъри, посочи Хасун. Той добави, че правителството на Сирия предоставя такава възможности на стотици млади хора.

Actualno.com припомня, че по-рано пред журналисти отец Джабраил Азар, настоятел на Антиохийския православен храм Свети пророк Илия, заяви, че след освобождаването на Алепо в града са се завърнали над 25 000 християни. Отез Азар уточни, че до войната в Алепо са живеели около 150 000 християни.

Сирийската армия си възвърна авиобаза край Алепо

Сирийските правителствени сили си възвърнаха контрола над въздушна база край Алепо от „Ислямска държава“, след повече от дв...

Над 300 000 души загинаха в Сирия, откакто през март 2011 г. започна гражданската война след поредица от масови демонстрации срещу правителството на Асад. Конфликтът прокуди 11 млн. души от домовете им според информация на ООН.

Сирийската армия предаде арсенала си от химически оръжия под международен контрол, след като стотици загинаха при химическа атака в Дамаск през 2013 г., макар че опозицията продължава да обвинява правителството в притежание на химически оръжия.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com