В Русия правят регистър на чуждестранните медии, признати за агенти

1277
В Русия правят регистър на чуждестранните медии, признати за агенти
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерството на правосъдието на Русия трябва да изготви регистър с чуждестранните медии, признати за агенти. Това посочва указ, издаден специално от президента на страната Владимир Путин, предава РИА Новости.

Правосъдното министерство в Москва ще има право да решава кои чуждестранни медии ще бъдат включвани или изключвани от списъка. Първите медии ще бъдат въведени в регистъра още тази седмица, уточни източник.

Майкъл Флин призна, че е излъгал за връзките си с Русия

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, призна, че е излъгал ФБР за разг...

"Това ще бъдат девер американски медии, които по-рано получиха предупреждения от Министерството на правосъдието", разкри събеседникът на агенцията.

На 15 ноември Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“.

Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия, предаде Фокус.

„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.

ЕС вижда Русия като проблем, но не знае как да се справи с него

​Ние класифицираме ​Русия като проблем​,​ но не знаем какво е решението на този проблем​. ​​Отношенията между Русия и ЕС трябва да бъда...

По-късно бе съобщено, че Радио „Гласът на Америка“ (Voice of America) и „Радио Свободна Европа“ (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“ в Русия по силата на новия закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com