Всички искат "Сайга"

19045
Всички искат "Сайга"

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников", са въоръжили не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Земя не остана

Милиони хектари плодородни земи ежегодно биват бетонирани, за да отстъпят място на сгради и шосета, инфраструктурни съоръжения и архи...

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество made in Russia

Алкохолът, който убива

Алкохолът-менте очевидно не е само балканско явление. Сега той настъпва и в Централна Европа. Само за 2 седмици фалшивият алкохол взе ...

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com