За пръв път от 65 години Китай и Тайван водят официални разговори

18757
За пръв път от 65 години Китай и Тайван водят официални разговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес е историческа дата за Китай и Тайван. Двете страни ще проведат за пръв път официални разговори, след като се разделиха преди 65 години след жестока гражданска война, предаде БГНЕС.

Ван Юй Чъ, който отговаря за политиката на Тайван към Китай, пристигна в град Нанцзин за среща с пекинския си колега Чжан Чжъцзюн. "До посещението не се стигна лесно, то е резултат от взаимодействието между двете страни в продължение на много години", каза той пред журналисти преди да кацне в Китай.

Град Нанцзин в източната част на Китай е столица на страната при управлението на националистическата партия Гоминдан през първата половина на 20 век. Когато Китай и Мао Цзедун печелят през 1949 г. гражданската война, два милиона привърженици на националистическия лидер Чан Кайши емигрират в Тайван, официално познат като Република Китай. Оттогава островът и континентът имат различни правителства, всяко от които твърди, че е истинското китайско правителство. Възстановяването на отношенията между двете страни става едва през 90-те години.

Въпреки затоплянето на отношенията, комунистическите власти в Пекин продължават да настояват за обединение на Китай под единно управление. Според тях, Тайван е бунтовнически регион, който очаква съединението, дори със сила, ако е необходимо.

За разговорите няма официален дневен ред. Ван от тайванската страна заяви, че няма да подписва никакви споразумения, но добави: "Главната цел на това посещение е подпомагане на разбирателството и от двете страни".

Очаква се Тайван да се фокусира над практически дискусии, като икономически ползи и гаранции за сигурност. Китай обаче има за цел дългосрочната интеграция на острова, смятат анализатори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com