X
 
 

За пръв път - стартира изваждане на ядрено гориво от поразен реактор във "Фукушима"

510 0
photo of За пръв път - стартира изваждане на ядрено гориво от поразен реактор във "Фукушима"
Снимка: Gettyimages.com
Операторът на японската ядрена централа "Фукушима" TEPCO започна да вади ядрено гориво от един от реакторите, които се стопиха при голямата трагедия със страховитото земетресение и цунами отпреди няколко години, информира Агенция "Фокус" по информация на AFP.

Това първи опит чрез деликатна операция TEPCO да извади гориво от централата.

"Фукушима" с първо свидетелство за безопасност след аварията

Операторът на опустошената атомна електроцентрала „Фукушима”, Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), изчисти регулаторните пре...

Поради високите нива на радиация, техниците използват дистанционно контролирано оборудване, за да извадят горивото от "резервоар за съхранение" вътре в поразена от природните бедствия сграда. Според TEPCO ще са необходими около две години, за да се премахнат 566 единици ядрено гориво, повечето от които вече са изразходвани.

Инженерите се нуждаеха от време, за да изчистят отломките от земетресението в сградата, докато преодоляват различни други технически предизвикателства, заяви говорителят на TEPCO Юка Мацубара.

"Трябваше да действаме внимателно и трябваше да предприемем мерки, тъй като прахът щеше да се издигне и да се увеличат радиационните нива", каза тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители