Започна разследване за изчезването на ръководителя на Интерпол

1460
Започна разследване за изчезването на ръководителя на Интерпол

Френската полиция е започнала разследване за „изчезване при обезпокоителни обстоятелства“ на Мън Хунвей, съобщиха френски медии.

64-годишният президент на Интерпол е в неизвестност от 29 септември, когато се е върнал в родината си Китай, съобщават съдебни източници, цитирани от френските медии.

Полицията е разпитала съпругата на Мън Хунвей, която е подала сигнала за изчезването му. Шефът на Интерпол е живеел със семейството си в Лион, където се намира центърът на организацията.

Президентът на Интерпол изчезна

Френската полиция разследва изчезването на президента на Интерпол Мън Хунвей. Хунвей е бивш зам.-министър. Той е изчезнал в родната с...

Според в. „Монд“ най-вероятната хипотеза на разследването е отвличане и временно укриване на Мън от китайските власти за вътрешнополитическо разчистване на сметки и уронване на престижа и кариерата му. Изданието припомня няколко подобни случая с фигури от китайската диаспора, изчезнали временно при подобни обстоятелства.

Видна фигура на Китайската комунистическа партия и бивш заместник-министър на сигурността, Мън Хунвей пое преди две години ръководния пост на Интерпол след французойката Мирей Балестрази.

Избирането му предизвика критиките на правозащитни организации, които обвиняват китайските власти в използване на Интерпол за арестуване на дисиденти, обвинявани в корупция и измами.

От Интерпол не коментират случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com